Løkke vil rive ghettoer ned, men Dyrby vil bygge om

(Artiklen er udgivet for omkring 7 år siden). 

Artiklen er opdateret for 4 år siden.

LEDER – Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2018 om nedrivning af ghettoer vækker opsigt i hele landet. Det gælder også her i Slagelse Kommune, hvor der er flere udsatte områder såsom Motalavej og Ringparken, men også Byskov Alle med videre.

“Rundt om i landet er der parallelsamfund. Mange mennesker med de samme problemer er klumpet sammen. Det skaber en negativ spiral. En modkultur. Hvor man ikke tager ansvar, ikke deltager, ikke bruger de muligheder, vi har i Danmark – men stiller sig uden for.

Der er slået huller i Danmarkskortet. Det bekymrer mig dybt. Fordi ghettoerne også sender fangarme ud på gaderne, hvor kriminelle bander skaber utryghed,” sagde statsministeren i sin nytårstale.

“Jeg er nået til den erkendelse, at der er brug for en langt mere præcis indsats. Hvor vi ikke generer samtlige danskere i hele Danmark. Men sætter ind de steder, hvor problemerne er størst. Og kun dér. For det første skal vi ikke længere lappe på årtiers fejlslagen politik.

Vi skal sætte et nyt mål om at afvikle ghettoerne helt. Nogle steder ved at bryde betonen op. Rive bygninger ned. Sprede indbyggerne og genhuse dem i forskellige områder. Andre steder ved at tage en klar styring af, hvem der flytter ind,” uddybede han.

Statsministeren kom også ind på, at der er børn, som starter i skolen uden at kunne ordentligt dansk, og at mange af dem aldrig indhenter deres jævnaldrende.

BoligKorsør vil fjerne ghettoer og parallelsamfund

Ebbe Jens Ahlgren, som er formand for BoligKorsør, der blandt andet administrerer Motalavej, var hurtigt ude med en Facebook-opdatering, hvor han skrev: “Dejligt regeringen nu bakker op om at få fjernet ghetto-områderne og parallelsamfundet. Vi skal have kriminaliteten væk, hvilket skal ske gennem den boligsociale indsats men også med gennemførelse af de store helhedsplaner.”

Samtidig lægger Ebbe Jens Ahlgren vægt på, at BoligKorsør har en nul-tolerance-politik. Men boligselskabet har stadig to verserende sager med to familier. Boligselskabet har forgæves forsøgt at ophæve deres lejemål, efter to familiemedlemmer blev dømt i retten i marts 2017. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har tidligere har oplyst, at fogedretten kan udsætte kriminelle familier på blot 37 dage.

Ebbe Jens Ahlgren er også medlem af byrådet for Venstre.

Børn lærer ikke dansk ved at rive deres boliger ned

Borgmester John Dyrby Paulsen (S) i Slagelse er en smule mere afdæmpet: “Jeg er enig med statsministeren i at børn, der starter i skolen og ikke kan tale dansk, er noget skidt. Men de børn lærer jo ikke dansk ved, at man river deres boliger ned,” siger John Dyrby Paulsen til TV ØST.

Borgmesteren vil hellere lave boligområderne om end at rive bygningerne ned. Han mener, at nedrivning ikke vil ændre på de problemer og udfordringer, “der måtte være”.

Man skal hellere bakke op om det i klubberne

SSP-konsulent i Slagelse Kommune, René Jespersen, er heller ikke helt enig med statsministeren. René Jespersen arbejder med unge mennesker på Motalavej, og han mener, at det er bedre med flere indsatsområder end blot at flytte folk og rive bygninger ned.

“Min holdning er helt klart, at det ikke kan stå alene. Man skal være klar til at smede mens jernet er varmt, hvis man vælger sådan nogle beslutninger, for der skal være et alternativ. Man skal bakke op om det i klubberne, og i alle andre tilbud skal man være klar til at tage imod de unge,” siger René Jespersen til TV ØST.

Kommunen bruger 13 millioner kroner om året

Slagelse Kommune har brugt 12.894.000 kroner på Motalavej og Ringparken om året i tre år, men kriminaliteten på Motalavej er blot faldet med en 0,26 procentpoint på tre år. Det skrev TV ØST i november sidste år. Daværende borgmester Stén Knuth (V) mente ikke, at pengene har været spildt. Der er ikke noget quickfix, sagde han.

Ny helhedsplan skal gøre op med dårligt image

Slagelse Kommune har vedtaget en ny helhedsplan, som skal gøre op med det dårlige image, der præger Motalavej i Korsør, Sydbyen i Slagelse, Ringparken i Slagelse samt Præstevangen og Parkvej i Skælskør. Disse boligområder administreres af FOB, Slagelse Boligselskab, Slagelse almennyttige Boligselskab (SAB), Skælskør Boligselskab og BoligKorsør.

Helhedsplanen må ikke forveksles med Vision Ny Ringby 2025 for Ringparken.

Findes der nogen gode løsning for Slagelse

Borgmesteren, kommunen og politiet mener, at der var færre problemer under dette nytår, og at dette skyldes et større fokus på den forebyggende indsats. Spørgsmålet er, om det er en udvikling, som vil fortsætte.

Vil SSP-konsulentens arbejde gøre nogen forskel, eller bliver det blot til et nyt projekt for projektets skyld? Og vil det gøre fra eller til at lave boligområderne om, som borgmesteren peger på? Samtidig virker det ikke, som beboerne i for eksempel Ringparken er vilde med, at boligblokke skal rives ned.

Læs også: Knuth vil rive ned på Motalavej og i Ringparken.

Foto: John Nyberg / Freeimages

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.