Corona: Udvidet anden fase af Danmarks genåbning

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News – Museer, biografer og zoologiske haver kan åbne straks. Forlystelsesparker og sommeraktiviteter må åbne den 27. maj. Men offentligt ansatte på Sjælland skal stadig blive hjemme.

Sent onsdag aften blev partilederne enige om at udvide den anden fase i genåbningen af Danmark. Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Regeringen og Folketinget åbner op for kultur og aktiviteter

Regeringen (Socialdemokratiet) og Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet blev enige om at udvide aftalen om anden fase af en kontrolleret genåbning.

Læs også: Corona: Anden fase af Danmarks genåbning.

Fra den 27. maj kan følgende åbne, medmindre det kan åbne straks:

 • Kultur og aktiviteter: Museer, teatre, kunsthaller, biografer, akvarier samt øvrige zoologiske haver, botaniske anlæg med videre kan åbne straks. Udendørs forlystelsesparker og sommeraktiviteter for børn og unge.
 • Fuld åbning af offentlige forskningsaktiviteter, der kræver tilstedeværelse.
 • Voksenuddannelse, herunder målrettet ledige (for eksempel AMU) og sprogcentre.
 • Højskoler med videre.
 • Fuld åbning af DR og TV2.
 • Ungdomsuddannelserne (for eksempel gymnasier, EUD med videre).
 • Videregående uddannelser kan afvikle mundtlige eksamener fysisk samt undervisningsaktiviteter, der kræver fysisk fremmøde.
 • Foreningsliv: Aftenskoler, musik- og kulturskoler (med restriktioner blandt andet i forhold til korsang med videre), spejdere og lignende.
 • Som det fremgår af Aftale om plan for genåbning af Danmark, er partierne enige om, at da der pt. er store regionale forskelle på udbredelsen af COVID-19-smitte, kan den fysiske tilstedeværelse genoptages i den offentlige sektor, bortset fra i Region Hovedstaden og Region Sjælland.
 • Partierne er enige om, at retningslinjerne for besøgs- og aktivitetsrestriktioner på for eksempel plejehjem, hospice, psykiatri, bosteder, beskyttet beskæftigelse, kriminalforsorgens institutioner med videre afvikles eller tilrettes, i det omfang det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Det aftales nærmere i relevante sektorpartnerskaber på baggrund af retningslinjer fra sundhedsmyndighederne.

Dette indebærer, at alt, der tidligere har været lukket, kan åbne under sundhedsmæssigt forsvarlige retningslinjer, bortset fra følgende:

 • Indendørs idræts- og foreningsliv, som ikke allerede er omfattet af åbning samt indendørs sports- og fritidsfaciliteter med videre. Partierne er enige om, at disse aktiviteter, gennemgås af sundhedsmyndighederne med henblik på, at partierne forud for og i forbindelse med overgangen til tredje fase, aftaler en samlet genåbningsplan for disse aktiviteter.
 • Diskoteker, spillesteder og natteliv (fjerde fase).
 • Videregående uddannelser, som ikke allerede er åbnet (fjerde fase).

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Statsministeriet
Statsminister Mette Frederiksen (S). (Foto: Statsministeriet).

Rækkefølgen kunne både blive fremrykket – eller forsinket

Lidt over midnat skriver statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook, at hun er tryg ved aftalen, men at grænserne stadig ikke er afklaret, og at forsamlingsforbuddet fortsætter.

»Vi tager nu et yderligere skridt i genåbningen af Danmark. Det er cirka to uger siden, at vi aftalte en samlet plan i fire faser. Udgangspunktet har hele tiden været, at åbningen skal ske gradvist og kontrolleret. […],« skriver Mette Frederiksen på Facebook og fortsætter:

»Samtidig sagde vi, at rækkefølgen “både kan blive fremrykket – eller forsinket”. Nu fremrykker vi. Fordi vi stadig har virussen så meget under kontrol, at det er forsvarligt at gå videre.«

Samtidig skriver hun, at hun glæder sig til at byde turister velkommen, og at regeringen vil komme med en udmelding senest den 29. maj, når regeringen har været i dialog med nabolandene.

»Allerede nu har regeringen dog besluttet at udvide det, der kaldes “anerkendelsesværdige formål”. Det betyder, at grænsen fra på mandag åbnes for blandt andet bedsteforældre, kærester og sommerhusejere med fast ophold i de nordiske lande og Tyskland samt for erhvervsrejsende,« skriver Mette Frederiksen.

Regeringen holder derimod fast i forsamlingsforbuddet på 10 personer, og at det medfører, at blandt andet diskoteker, spillesteder og natteliv fortsat må holde lukket.

De offentligt ansatte i Jylland og på Fyn, der stadig arbejder hjemme, fra onsdag kan møde fysisk på arbejde fra onsdag. Det gælder dog ikke på Sjælland og i København, oplyser hun.

Læs også: Corona: Tredje og fjerde fase af Danmarks genåbning.

Foto: Sundhedsstyrelsen
(Grafik: Sundhedsstyrelsen).

Øverst: Genrefoto. (Foto: Svetlanais / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.