App øger sikkerheden til søs – også langs kysten i Slagelse

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 2 år siden.

Zand.News – Hvis du slår alarm via SejlSikkert Alarm app’en, vil Forsvarets redningstjeneste få din position med det samme og kan dermed sende redningsfartøjer direkte hen til dig.

Nu begynder sejl-sæsonen for mange fritidssejlere. Desværre kan de mange fornøjelige timer nogle gange ende i en nødsituation, hvor du har brug for at blive reddet.

Hvis du slår alarm via SejlSikkert Alarm app’en, vil Forsvarets redningstjeneste få din position med det samme og kan dermed sende redningsfartøjer direkte hen til dig. Dermed spares dyrebar tid, som potentielt kan redde dit liv. Det skriver Steffen Fog fra Forsvarskommandoen i en pressemeddelelse.

»Vi kan sejle eller flyve direkte hen til dem«

Hvis du kommer i nød på havet, vil du naturligvis gerne have, at hjælpen kommer frem så hurtigt som muligt. Det kræver dog, at redningsfartøjerne véd, hvor du er. Erfaringen viser, at det ikke altid er noget man selv ved – selv for erfarne sejlere.

Forrige år måtte Forsvaret sende to redningshelikoptere til Agersø Sund mellem Stignæs og Korsør for at redde fem mand, men her kom en civil motorbåd dem i forkøbet. De vidste dog, hvor de var.

Læs også: Fem personer reddes op af civil motorbåd.

Slår du alarm med smartphone-app’en SejlSikkert Alarm vil Forsvarets redningstjeneste få en position på dig med det samme – helt automatisk, uden at du selv behøver at forklare, hvor du er.

»Det betyder, at vi ikke skal spilde dyrebar tid på først at lede efter folk. Vi kan sejle eller flyve direkte hen til dem og redde dem,« siger Thomas, der er næstkommanderende i Nationalt Maritimt Operationscenter.

Den nødstedte mand lå i en helt anden fjord

Med SejlSikkert Alarm app’en ved du selv og redningstjenesten, hvor du er. Det er værdifuld hjælp i en stresset situation, hvor båden måske tager vand ind, der er faldet en person overbord eller båden er i brand.

»Jeg husker en af de første sager, hvor jeg havde på vagt. Her fik vi et alarmopkald fra en mand, der sagde, at han lå ved øen Ven. Den ligger i Øresund. Det viste sig, at han var drejet til styrbord en gang for tidligt og faktisk var i Isefjorden. Vi fandt ham heldigvis, og han overlevede, men det tog længere tid og kunne have været fatalt,« fortæller Thomas.

Er du i en nødsituation, trykker du på den store knap “Ring for hjælp”, og så etableres der automatisk et kald til redningscentralen samtidig med, at din GPS-position sendes.

»Hvis man vil forstå, hvor stor en forskel det gør, at vi får en position med de samme, så skal man forestille sig, at man træder vande. Vandtemperaturen lige nu er 5-7 grader celsius. Hvor længe kan man træde vande i dén temperatur?« tilføjer Thomas og fortsætter:

»Al den tid, som vi bliver forsinket i at nå hen til folk og redde dem, er potentielt tid, hvor de skal træde vande. Tager det for eksempel en eller to timer ekstra at finde folk, fordi vi ikke har en position på dem, så skal folk træde vande i en eller to timer mere. Den tid, som vi sparer på at finde folk, er tid de sparer i vandet.«

App’en virker både på Android- og iPhone-telefoner, og du finder den her:
iPhone: https://apps.apple.com/dk/app/sejlsikkert-alarm/id1451966411?l=da
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=safetrx.dma&hl=da

Husk at anmelde bortkomne badedyr til sommer

Forsvarets Operationscenter har i øvrigt en kedelig statistik, når det handler om hedebølge og strandvejr. Antallet af flyvninger efter bortkomne badedyr stiger, når antallet badegæsterne på strandene stiger. Og der er næsten konsekvent tale om unødige flyvninger.

»Vores samling af badedyr er nok Danmarks største og dyreste af slagsen. Hver eneste plastikdyr er en kvittering for en alarmering og flyvning med redningshelikopter. Og dermed også en historie om at en tredjedel af det flyvende beredskab har været optaget til ingen nytte,« fortaltete vagthavende officer, Klaus Thing Rasmussen, sidste år.

Læs også: Anmeld dit forsvundne badedyr til Forsvaret.

Øverst: Hav altid app’en SejlSikkert Alarm med dig, når du er på havet. Så kan du lynhurtigt slå alarm, hvis uheldet skulle være ude, og du kommer i nød. (Foto: Steffen Fog / Forsvaret). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.