Kontaktløse betalingskort beskytter fulde juledanskere

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Artiklen er opdateret for 6 år siden.

Zand.News – Der er frit spil for kriminelle, når danskerne vælter ud på cafeer og barer efter julefrokosten. Her kan de kriminelle aflure PIN-koder og stjæle betalingskort. Men kontaktløse betalinger gør livet surt for svindlerne.

Afluring af koder til Dankort og andre betalingskort i nattelivet har stået på i mange år. Men den kedelige tendens vender i takt med den eksplosive vækst i brugen af kontaktløse betalingskort, der gør det svært for svindlere at aflure PIN-koden.

De våde julebesøg har været “højtid” for de kriminelle

Julefrokosterne i december får for alvor danskerne ud på restauranter, barer og natklubber, og de mange våde julebesøg har hidtil været “højtid” for de kriminelle, som aflurer PIN-koder og stjæler betalingskort i bylivet.

Men julen 2018 er anderledes. Danskerne har vist sig at være meget omstillingsparate, når det kommer til ny teknologi og betalinger.

På kun tre år er næsten to tredjedele af alle betalinger med Dankort blevet kontaktløse. Og det tal er endnu højere, når det gælder betaling til for eksempel fadøl, mad og drinks på cafeer, barer og restauranter, hvor det ofte er unødvendigt at taste PIN-kode, hvis beløbet er mindre end 350 kroner.

»Den hastige udbredelse af kontaktløse betalinger i ude- og nattelivet gør livet surt for svindlere og korttyve. Vi glæder os generelt over, at kontaktløs betaling er så stort et hit hos forbrugerne – primært fordi det er bekvemt. At det ydermere har en forebyggende effekt på svindel med betalingskort i nattelivet løfter selvfølgelig julestemningen endnu mere hos os,« siger vicedirektør og ansvarlig for misbrugsbekæmpelse i Nets, Kaspar Kock Kristensen.

De seneste tilgængelige tal for misbrug af tabte eller stjålne Dankort viser, at misbruget i årets første seks måneder faldt med 35 procent i forhold til året før.

Nets og Københavns Politi på juleaktion i hovedstaden

Sammen med Københavns Politi og en større dansk bank gennemførte Nets i weekenden en aktion i det københavnske natteliv under titlen “Operation Nightlife”.

Den målrettede indsats havde til hensigt at pågribe tilrejsende tricktyve, der benytter sig af, at berusede bar-gæster til tider er lette ofre for tricktyveri. Fidusen er, at PIN-koden aflures og betalingskort eller tegnebog efterfølgende stjæles. Tyvene er bagefter hurtige til at hæve kontanter på de stjålne kort.

Ved løbende at analysere misbrugsdata kan Nets afsløre de kriminelles trick, der ofte gentages, hvis det har været en succes. Det betyder, at de opererer de samme steder på de samme tidspunkter. Det efterfølgende misbrug sker oftest gentagne gange i samme pengeautomater.

I weekenden var Københavns Politi til stede på en af de pubber, som Nets havde identificeret som et typisk “hot spot” for de kriminelle. Både natten til lørdag og søndag lykkedes det politiet at foretage anholdelser, og i alt blev otte personer varetægtsfængslet. Politiet har allerede kunnet konstatere, at det ikke var første gang tricktyvene havde besøgt Danmark.

»Vi har et tæt samarbejde med politiet i disse sager, og i løbet af sidste weekends natlige aktion sendte vi SMS’er til politiet, så de kunne holde sig på sporet af de kriminelle, hvilket glædeligvis gav resultat. Vi opfordrer generelt kortholdere til at betale kontaktløst og uden PIN i de situationer, det er muligt, eksempelvis når man på en bar bestiller nogle øl, da det faktisk er med til at give disse tricktyve svære arbejdsbetingelser,« fortæller Kaspar Kock Kristensen.

Han tilføjer, at der i sidste weekend blot var en tredjedel af de Dankort-tyverier, der normalt registreres i København over en weekend.


Fotograf: Ændringer i vores CMS har med medført, at fotokrediteringer mellem den 6. og 19. december 2019 er forkerte.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.