J-dag er aflyst – men det er spritkontrollen ikke

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Artiklen er opdateret for 4 år siden.

Zand.News – J-dag er aflyst, og Carlsberg deler mundbind ud i stedet for, men ikke i Slagelse Kommune. Dog kan du købe julebryggen i supermarkedet før kl. 22.00. Derfor står politiet klar med en landsdækkende spiritus- og narkokontrol.

De traditionsrige “snefaldsfester” er aflyst landet over på grund af COVID-19. Dog vil frigivelsen af julebryggen stadig finde sted. Man kan nemlig købe den i supermarkeder og på tankstationer før kl. 22:00.

Politiet markerer frigivelsen af julebryggen med en landsdækkende målrettet indsats rettet mod spiritus- og narkotikakørsel. Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Sprituskontrol i anledning af frigivelsen af julebryggen

Politiet forventer, at J-dag fejres i privat regi ved mindre forsamlinger. Derfor kan spirituspåvirkede trafikanter også kan være en faktor i år.

Spirituskontrollerne afholdes i dagene fra torsdag den 5. november til søndag den 8. november 2020. Politiet vil være til stede alle dage og udføre kontroller i anledning af frigivelsen af julebryggen.

Ved den tilsvarende indsats i 2019 blev der sigtet 104 spirituspåvirkede førere, hvoraf 24 var involveret i færdselsulykker, mens 115 førere blev sigtet for at køre i narkotika- eller medicinpåvirket tilstand, hvoraf fire var involveret i færdselsulykker. 38 personer blev dræbt og 163 kom alvorligt til skade i spiritusulykker i 2019. Hovedparten, der kom til skade i en spiritusulykke, var selv påvirkede.

Politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, Christian Berthelsen opfordrer til, at man på forhånd aftaler, hvem der skal holde sig ædru og køre bilen hjem efter festlighederne, eller at man tager en taxa eller bus hjem.

»Set over de sidste 10 år er der sket et stort fald i antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne personer i trafikuheld, hvor der har været alkohol involveret. Det er selvsagt meget positivt,« udtaler Christian Berthelsen og fortsætter:

»Desværre er den positive udvikling stagneret over de seneste to år. Vi skal have fokus på den positive udvikling og tilbage på sporet.«

Carlsberg: »Snestormen er aflyst, men sneen falder«

Den første fredag i november er det J-dag i hele landet, hvor julen sættes i gang med et brag, men sådan er det ikke i år. Det oplyser Carlsberg.

Traditionen tro kommer Tuborg Julebryg på gaden, men snestormen kl. 20:59 er aflyst.

Artiklen fortsætter under billedet.

»Snestormen er aflyst, men sneen falder. I år handler det ikke om fest og øl kl. 20:59, men om at passe på hinanden, når man nyder den første sne,« siger Michelle Lægdsgaard Larsen, der er Brand Manager for Tuborg, og fortsætter:

»Derfor står vi klar her til morgen på landets togstationer med mundbind, som man kan bruge, hvis man vil skåle sikkert og ansvarligt ude på bodegaerne eller hjemme i stuerne.«

Uheldigvis står Carlsberg ikke på togstationerne i Slagelse Kommune.

Bag om Carlsminde, Tuborg Julebryg og J-dag

Historien om juleøl begynder helt tilbage i 1905, hvor Carlsberg som det første bryggeri lancerede en stærk højtidsøl.

Det var en påskebryg, og med påskebryggens succes fulgte flere højtidsbryg herunder en særlig kraftig julebryg i 1958 fra Carlsminde i Nyborg.

Den mest kendte og bedst sælgende juleøl i Danmark i dag er Tuborg Julebryg. Danskerne holder så meget af Tuborg Julebryg, at den ligger blandt de ti bedst-sælgende øl, selvom den kun er tilgængelig to måneder om året.

Tuborg Julebryg blev første gang præsenteret for danskerne i 1981, og er blevet markeret på J-dag siden 1990. Det oplyser Carlsberg i en pressemeddelelse.

Øverst: Arkivfoto. (Foto: Thomas Tolstrup / Rigspolitiet). Note/red.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.