Hold dit barn fra vild pastinak i naturen

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Advarsel mod vild pastinak i naturen. Det kan udløse en voldsom allergisk reaktion – især på børn. Huden kan blive rød, irriteret og fyldt med væskefyldte blærer.

Det er højsæson for vild pastinak. Derfor advarer Naturstyrelsen mod at komme i berøring med den vilde pastinak. Det kan udløse en allergisk reaktion. Det skriver Naturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Pastinak er i grøfter og skovkanter samt langs veje og stier

Det er højsæson for pastinak, der er en skærmplante med gule blomster, som blandt andet vokser i grøfter og skovkanter og langs veje og stier. Den op til to meter høje plante er i familie med bjørneklo og indeholder ligesom den giftstoffet “furanocumarim”.

Elever fra Høng Privatskole kom under en udflugt til naturlegepladsen ved Høng Skov i kontakt med vild pastinak. En lærer har efterfølgende kontaktet Naturstyrelsen, der ejer naturområdet.

»Vi blev gjort opmærksom på, at vild pastinak vokser ude ved naturlegepladsen. Vi bekæmper ikke normalt vild pastinak, som er temmelig udbredt i naturen. Vi oplyser om dens giftige saft, så folk holder sig fra den, ligesom bjørnekloen,« siger skovridder Jens Peter Simonsen fra Naturstyrelsen Midtsjælland og fortsætter:

»Men den giftige plante er ikke velkommen på en legeplads, hvor vi inviterer børn til at opholde sig. Derfor fjerner vi den ved naturlegepladsen i Høng Skov.«

Saft fra pastinak kan udløse voldsom allergisk reaktion

Pastinak sætter en dyb rod og kan derfor få fat i vand dybt nede, så grøn og saftig ser den ud. Lige nu har den skærme med karakteristiske gule blomster. Pastinak kan derfor virke fristende at plukke, men Naturstyrelsen advarer på det kraftigste om, at man lader være.

Læs mere på: Miljøstyrelsen.

Pastinak er giftig, og får man plantens saft på sig, kan sollys udløse en voldsom allergisk reaktion, der ligner en skoldning med kogende vand. Heldigvis ligner pastinak ikke umiddelbart andre planter i naturen, og den er derfor svær at forveksle med andre vildtvoksende planter.

Vild og giftig pastinak. (Foto: Naturstyrelsen).

Når solen skinner, skal man passe ekstra meget på, da det er solens stråler, der aktiverer giften, og som kan resultere i et smertefuldt udslæt. Fuldstændig som hvis man får saften af bjørneklo på huden.

Heldigvis indeholder saften fra pastinak ikke så meget aktivt giftstof, så reaktionen er ikke så voldsom som ved kontakt med bjørneklo.

Er man uheldig at få saften fra den vilde pastinak på sig, er det vigtigt at skylle huden grundigt med vand.

Derudover skal man undgå at udsætte huden for sollys i op til en uge efter for at mindske risikoen for, at huden bliver rød, irriteret og fyldt med de væskefyldte blærer. Kontakt eventuelt en læge.

Øverst: Genrefoto (Allergisk reaktion fra bjørneklo). (Foto: DERO2084 / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.