Danskerne er opmærksomme på madspild

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – 65 procent af danskerne mener, at de er gode til at undgå madspild i forbindelse med ferien. Kender du nogen, som smider deres mad ud, eller som overfylder sin tallerken på All Inclusive-ferien?

Over halvdelen af danskerne mener selv, at de er gode til at undgå madspild i forbindelse med ferien, viser en ny undersøgelse. Det skriver Stop Spild Af Mad i en pressemeddelelse.

Kampen mod madspild har stået på i Danmark i 11 år

Ferietiden er omsider over os. Nogle af os har sikkert prøvet at være i en situation, hvor man tager hjem fra sommerhuset eller ferieboligen og er nødt til at smide en del mad ud, som man ikke fik spist op under ferien.

Og derhjemme venter der frugtskålen og køleskabet, hvis indhold er blevet dårlig, mens man har været væk på ferien. Heldigvis siger over halvdelen af danskerne, at de er gode til at undgå madspild i forbindelse med ferien.

En ny undersøgelse fra KANTAR Gallup for Stop Spild Af Mad i forbindelse med bevægelsens 11-årsfødselsdag viser, at danskerne selv mener, at de er gode til at undgå madspild i forbindelse med ferien.

Hele 65 procent svarer, at de er gode til at undgå madspild både inden og efter ferien. Og det er især kvinder på 60+ fra Nordjylland, som er gode til ikke at lade maden gå til spilde.

15 procent svarer, at de har madrester i køleskabet, der bliver smidt ud, inden de tager afsted på ferie. Og kun 6 procent svarer, at der er ofte madrester på feriedestinationen, der ender med at blive smidt ud, når de rejser hjem.

»Det er positivt at se, at så mange danskerne har fokus på madspild i forbindelsen med ferien,« siger stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad Selina Juul og fortsætter:

»Vi skal naturligvis huske, at der kan være forskelle på hvad folk siger i en undersøgelse og hvad folk reelt faktisk gør i selve situationen. Men noget tyder på en positiv tendens og et skridt på vej i den rigtige retning. Kampen mod madspild har stået på i Danmark i 11 år, og det godt at se den blive så småt forankret hos danskerne – både til hverdag og på ferien.«

Gode råd om madspild før, under og efter ferien

I disse uger tager mange danskere afsted på ferie – og nogle er allerede på vej hjem fra ferien. For at få de resterende danskere med på vognen til at blive endnu bedre til at stoppe madspild, har Stop Spild Af Mad formuleret en række gode råd:

  • Tøm køleskabet inden ferien: En uge eller to inden ferien skal du være opmærksom på at spise dig igennem dit køleskab. Grøntsager i grøntsagsskuffen og frugt i frugtskålen kan snittets og fryses. Gode madrester portionsopdeles og fryses. Så sparer du både penge og tid, du har mad i fryseren når du er hjemme igen og du undgår fordærvet mad, som byder dig velkommen hjem.
  • Spis op i sommerhuset og ferieboligen: Et par dage inden du skal hjem fra ferien, bør du starte med at spise hvad du har af madbeholdningen, så du ikke bliver nødt til at smide maden ud på feriens sidste dag.
  • Madopbevaring på vej hjem fra ferien: Husk at tage køletasker og køleelementer med til sommerhuset eller ferieboligen. Disse skal nemlig bruges til at opbevare din overskudsmad, som du tager med hjem, når du er på vej hjem fra ferien. Det er nemlig vigtigt at maden holder sig frisk, især hvis turen hjem er lang.

Undgå at hamstre ved All You Can Eat-buffeter på ferien

»Noget, som kan bringe folks følelser i kog, er billeder af de mange efterladte tallerkener med næsten urørt mad ved All You Can Eat-/All Inclusive-morgenmadsbuffeter på hoteller i for eksempel Sydeuropa,« siger Selina Juul og fortsætter:

»En familie har været i gang med at hamstre alt for meget morgenmad på morgenmadsbuffeten, men opgiver til sidst at spise sig igennem det hele og forlader bordet med rigtigt meget uspist mad. Og sat i perspektiv, kan det vel at mærke foregå i sydlige lande, hvor for en del af de indfødtes adgang til mad er ikke altid en selvfølge.«

Stop Spild Af Mad-bevægelsen har eksisteret i 11 år. Stop Spild Af Mad er Danmarks største organisation mod madspild målt på antal af gennemførte aktiviteter og projekter i hele værdikæden fra jord til bord, antal af danske og internationale medieomtaler, samt antal af følgere på de sociale medier.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Ljupco / iStock).

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.