Corona: Danmark lukker ned i fjorten dage

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News – »Alle skoler og dagtilbud lukkes fra på mandag og to uger frem. Jeg vil opfordre alle forældre og familier til, at de, der allerede i morgen kan holde børnene hjemme – gør det. Så vi får en gradvis indfasning,« lød det fra statsministeren.

Onsdag aften var der pressemøde i Statsministeriet, hvor blandt andet statsminister Mette Frederiksen (S) orienterede om coronavirus (COVID-19) og om de nye tiltag fra myndighederne side. Det skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Smitten må ikke sprede sig af hensyn til de svageste

»Jeg vil igen understrege, at vi har en meget stor forpligtelse til især at hjælpe de svageste i vores samfund, de mest sårbare, mennesker med kroniske sygdomme, kræftpatienter, de ældre. Af hensyn til dem må smitten ikke sprede sig,« sagde Statsminister Mette Frederiksens og fortsatte:

»Hvis mange bliver smittet, kan kapaciteten på intensivafdelingerne ikke følge med. Sundhedspersonalet kan ikke følge med. Ikke kun fordi sygehusene bliver overbelastede af kritisk syge mennesker. Men også fordi en stor del af plejepersonalet selv kan blive syge eller være i karantæne.«

Læs også: Dansk dagligvarehandel: Der er varer nok!

»Det er præcis den situation, vi skal gøre alt, hvad vi kan for at undgå. Vi har bevæget os videre mod den næste fase i epidemien. Hvor smitten ikke kun kommer fra dem, der har været ude at rejse. Men hvor vi også er begyndt at smitte hinanden i Danmark. Derfor skal vi tage stærkere midler i brug for at hindre smittespredning,« sagde hun.

Alle, der kan, sendes hjem foreløbigt to uger fra fredag

»Det kan kun lykkes, hvis alle gør det sammen. Alles adfærd bliver afgørende. Vi må alle sammen være klar over situationens alvor. Den sundhedsfaglige smitteanalyse er, at der er én ting, der virker mod smitte. Ikke at omgås hinanden for meget,« forklarede statsministeren og fortsatte:

»Vi skal stå sammen. Vi skal passe på hinanden. Men på en anden måde, end vi plejer. Vi plejer som danskere at søge fællesskabet ved at være tæt sammen. Nu skal vi stå sammen ved at holde afstand.«

Læs også: Advarsel mod falske e-mails fra Sundhedsstyrelsen.

Derfor tager myndighederne nu følgende skridt:

  • Alle skoler og dagtilbud lukkes fra på mandag og to uger frem. »Jeg vil opfordre alle forældre og familier til, at de, der allerede i morgen kan holde børnene hjemme – gør det,« pointerede hun.
  • Elever og studerende på alle uddannelsesinstitutioner sendes hjem nu. Og foreløbigt to uger fra fredag.
  • Alle indendørs kulturinstitutioner, biblioteker og fritidstilbud lukker nu. Og foreløbigt to uger fra fredag.
  • Alle private institutioner, frivillige foreninger, trossamfund med videre opfordres kraftigt til at gøre det samme.
  • Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem fra arbejde fra fredag og foreløbigt to uger. De hjemsendte skal så vidt muligt arbejde hjemmefra. Men alle hjemsendte vil få løn i den offentlig sektor.
  • De, der ikke kan sendes hjem, er blandt andet personale i sundhedssektoren, ældresektoren, politiet og mennesker, der arbejder med socialt udsatte.
  • Alle private arbejdsgivere opfordres kraftigt til at sikre, at flest muligt af jeres medarbejdere arbejder hjemmefra, afspadserer eller afholder ferie.
  • Sygehuse og plejehjem opfordres til at begrænse besøgende. Med øjeblikkelig virkning. Det er vigtigt, at alle pårørende respekterer det.

Statsministeren understreger, at skoler og institutioner vil blive holdt åbne til de forældre, der ikke kan finde en anden løsning.

Hvis man ikke har andre muligheder, så må man selvfølgelig møde op med sit barn. Der vil komme ordninger for de forældre, som er nødt til at tage på arbejde.

Forbud på vej mod at samle flere end 100 mennesker

Myndighederne har før opfordret til, at man ikke samles mere end 1.000 mennesker. Nu lyder opfordringen herfra, at man ikke samler flere end 100 mennesker indendørs. Og til at natklubber, diskoteker, værtshuse med videre holder lukket i en periode.

Læs også: Coronavirus: Krav om pladsbillet i toget.

»Vi har ikke hjemmel til at forbyde det, som lovgivningen er i dag. Men vi kommer til at bede Folketinget om at vedtage hastelovgivning allerede i morgen, og fra starten af næste uge udstedes et egentligt forbud,« sagde statsministeren.

Resten af talen kan læses på: stm.dk.

Øverst: Coronavirus (COVID-19). (Foto: Kira Yan / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.