Gør kommunerne erstatningsansvarlige for deres omsorgssvigt

(Artiklen er udgivet for omkring 2 år siden). 

Artiklen er opdateret for 2 år siden.

Læserbrev – En løsning kunne være en administrativ erstatning, hvor kommunen skal betale for svigt. Udgangspunktet bør være objektivt ansvar, med en takstmæssig erstatning.

Dette indlæg er indsendt af Jacob Stryhn (K), folketingskandidat i Slagelsekredsen, Helle Laursen Petersen (K), folketingskandidat i Kalundborgkredsen, og Mads Silberg (K), folketingskandidat i Greve/Solrød-kredsen. Indlægget er udtryk for skribenternes egne holdning. Alle indlæg hos Slagelse.News skal være inden for straffelovens og presseetikkens rammer. Du er velkommen til at sende indlæg til redaktion@slagelsemedia.dk.

Kommunerne har intet incitament til at overholde loven

Det er et problem, at det ingen direkte økonomiske konsekvenser har for kommunerne, hvis de groft undlader at levere den hjælp og omsorg, som vores svageste borgere har krav på.

Se bare på sagen om plejehjemmet Nørremark i Køge Kommune, som er omdrejningspunktet i TV 2-dokumentaren “Opråb fra plejehjemmet”. Her møder vi plejehjemsmedarbejderen Anne Andreasen, der flere gange gør ledelsen opmærksom på en række kritisable forhold, uden der bliver reageret.

Først efter medierne gik ind i sagen, reagerede Køge Kommune på Annes opråb. Først ved at indkalde hende til en tjenstlig samtale og hjemsende hende, hvilket så efterfølgende blev trukket tilbage med en undskyldning fra Køge-borgmesteren Marie Stærke (S).

Men hvad med de sager, hvor der ikke er nogen Anne til at råbe op? En løsning kunne være en administrativ erstatning, hvor kommunen skal betale for sådanne former for svigt. Udgangspunktet bør være objektivt ansvar, med en takstmæssig erstatning. Derudover bør der indføres en mulighed for præsumptionsansvar (erstatningsansvar*, red.). I dag har kommunerne nemlig intet økonomisk incitament (motiv, red.) til at overholde serviceloven.

Det vil vi arbejde for at ændre på, hvis vi bliver valgt til Folketinget.

Jacob Stryhn (K), folketingskandidat i Slagelsekredsen
Helle Laursen Petersen (K), folketingskandidat i Kalundborgkredsen
Mads Silberg (K), folketingskandidat i Greve/Solrød-kredsen.
Det Konservative Folkeparti

* Præsumptionsansvar er et erstatningsansvar, der pålægges, medmindre skadevolder kan bevise, at der ikke er handlet forsætligt eller uagtsomt. (Kilde: lex.dk).

Øverst: Mads Silberg (K), Helle Laursen Petersen (K) og Jacob Stryhn (K). (Foto: Det Konservative Folkeparti. Fotomontage: Slagelse Media). Opinion/Red.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.