Kontakt kan være et brud på styrelsesloven

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Artiklen er opdateret for 6 år siden.

Flere e-mails og SMS’er afslører, hvordan nuværende borgmester John Dyrby Paulsen (S) og 1. viceborgmester Villum Christensen (LA) var i tæt dialog med en embedsmand, der efterfølgende blev fyret for illoyalitet i forbindelse med brintbus-sagen.

Nuværende borgmester John Dyrby Paulsen (S) og nuværende 1. viceborgmester Villum Christensen (LA) har tidligere benægtet, at de havde løbende kontakt til en daværende embedsmand, der i forbindelse med kommunalvalget havde forsøgt at presse to direktører til at opsige deres stillinger.

På daværende tidspunkt var John Dyrby Paulsen og Villum Christensen byrådsmedlemmer, mens Stén Knuth (V) var borgmester.

Men en række e-mails og SMS’er afslører angiveligt, hvordan John Dyrby Paulsen og Villum Christensen var i tæt dialog med embedsmanden, der efterfølgende blev fyret for illoyalitet. Korrespondancerne afslører blandt andet, hvordan John Dyrby Paulsen og Villum Christensen samstemte synspunkter og handlinger med embedsmanden. Det skriver DR Nyhederne.

Den nu opsagte embedsmand havde for eksempel en SMS-korrespondance med Villum Christensen:

»Er det bedst for Slagelse Kommune, at vi giver borgmesteren et halmstrå, han kan trække sig op ved, eller kører vi bare på? Det her er kun mellem dig og mig,« skriver hun.

»Jeg tror ikke der bliver noget godt for Slagelse ved at redde en uduelig borgmester… kh. Villum,« svarer Villum Christensen, der også er folketingsmedlem.

Professor: de kan have brudt styrelsesloven

DR Nyheder har forelagt korrespondancen for Sten Bønsing, som er professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet. Han vurderer, at John Dyrby Paulsen og Villum Christensen kan have brudt styrelsesloven.

»Jeg mener, det her er i strid med reglerne. Formelt set må politikere ikke indlade sig på så en tæt dialog med enkelte medarbejdere. Kontakten til administrationen skal grundlæggende gå via borgmesteren,« siger professoren til DR Nyheder.

Derudover vurderer professoren, at John Dyrby Paulsen og Villum Christensen har indgået i et forløb, som handlede om at »underløbe kommunaldirektøren«.

Kontakten mellem embedsmanden og John Dyrby Paulsen og Villum Christen foregik fra marts til maj 2017, og den kulminerede, da embedsmanden udenom direktion og daværende borgmester, Stén Knuth (V), kontaktede Kommunernes Landsforening for at få hjælp til at afsætte de to direktører i kommunen.

Det er embedsmanden, som skriver til os

Borgmester John Dyrby Paulsen (S) pointerer, at det var medarbejderen, der tog kontakt til ham, men han forklarer i et interview med 21Søndag:

»Hvis nogle jurister synes det her er i strid med styrelsesloven, så må de jo fremlægge, hvad de synes er i strid med styrelsesloven. Det har jeg ikke juridisk indsigt nok til at afgøre.«

1. viceborgmester Villum Christensen (LA) skriver i en mail til DR:

»Mht. til dit spørgsmål i den seneste mail, så synes jeg også det er en absurd kritik. Det er jo stort set hele tiden (embedsmanden, navn anonymiseret af DR, red), der skriver til mig, og skulle det så være ulovligt at svare?? (Jeg undrer mig iøvrigt over, hvordan DR kan komme i besiddelse af privat korrespondance…) Når jeg undtagelsesvis spørger hende om noget, så er det jo primært fordi sagsfremstillingerne er fyldt med faktuelle fejl, og hun var den eneste der rigtig vidste noget om det projekt, som jeg brændte meget for.«

Læs også: Byrådsmøde i Slagelse: Uenighed om hvad der foregår

Genrefoto: alessandro0770 / iStock

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.