Studerende fra hele landet har overført penge til kopisælgere

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – To 25-årige mænd er sigtet for at have kopieret og videresolgt lærebøger til studerende over hele landet.

I løbet af den seneste måned har Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitets (SØIK) særlige IPR-gruppe slået til mod to 25-årige mænd i Nørresundby i Nordjylland og i Valby.

De er blevet sigtet for ulovligt salg af piratkopierede lærebøger. Det skriver Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

»Studerende fra hele landet har overført penge til de to kopisælgere og har efterfølgende fået tilsendt en pdf-fil med en komplet udgave af de pågældende bøger. Med ransagninger og sigtelser har vi slået ned på de to sælgere,« fortæller Michael Lichtenstein, vicepolitiinspektør i SØIK’s IPR-gruppe, der har fokus på overtrædelser af immaterielle rettigheder.

Ransagninger på blandt andet et kollegium

Der blev foretaget ransagninger på begge mænds adresser. I januar var det på et kollegium i Nørresundby hos en 25-årig studerende, og i denne uge var det så en jævnaldrende mand, der fik uanmeldt besøg af IPR-gruppen fra SØIK.

Umiddelbart er der intet, der tyder på, at der er en relation mellem de to mænd.

Den 25-årige fra Nørresundby menes at have kopieret og solgt 50 forskellige slags lærebøger til blandt andet lærerstudiet.

Manden fra Valby menes at have kopieret og solgt cirka 25 forskellige bøger hovedsageligt inden for økonomi, finans og markedsføring.

Det er også ulovligt at købe kopier på nettet

Vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein forklarer, at det måske kan være nok så fristende at købe piratkopierede lærebøger på nettet, når man som studerende har et stramt budget. Men det er ulovligt at kopiere og sælge bøgerne samt at købe dem.

»Mange af køberne af kopibøger er måske ikke klar over, at når man downloader en piratkopieret lærebog, så fremstiller man også sit eget eksemplar. Det er strafbart efter ophavsretsloven. Så ligesom med alle andre lovovertrædelser er vores simple råd: Lad være. Både med at kopiere og sælge, samt at købe disse kopi-varer,« lyder det fra Michael Lichtenstein, som fortsætter:

»Der er måske nogen, der føler, at det ikke er så ulovligt at kopiere eller downloade en kopieret bog og tænker: “Herregud, hvad eller hvem kan det skade?” Pointen er, at selv om der ikke er tale for eksempel et tyveri af en fysisk bog i en boghandel, så er det stadig ulovligt at sælge eller erhverve sig en kopieret bog – uden at betale bogens rettighedshavere for det.«

Sagerne er anmeldt til SØIK af Rettighedsalliancen på vegne af de berørte forlag. SØIK vil ikke udelukke, at der kan komme lignende aktioner fremadrettet.

Øverst: Tyv. (Grafik: Mohamed Hassan / Pixabay). /rk

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.