Gode råd om brug af stof- og CE-mundbind

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Artiklen er opdateret for 4 år siden.

Zand.News – Det er vigtigt at bruge mundbind korrekt (både CE-mærkede engangsmundbind og stofmundbind). Det gælder også børn. Læs mere og se videoer. Bemærk, at et godt stofmundbind er bedre end intet mundbind.

Vi ser lige nu øget smittespredning i samfundet med ny coronavirus. Brug af mundbind er et vigtigt supplement til de øvrige anbefalinger for at holde smittetrykket nede.

Med brug af mundbind beskytter vi hinanden, og vi får sammen med de øvrige anbefalinger et ekstra håndtag til at kontrollere epidemien.

Desværre er der på nuværende tidspunkt ikke nok, der bruger mundbind i overensstemmelse med anbefalingerne. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Mange følger ikke anbefalingerne om mundbind

Sundhedsstyrelsen udvidede d. 31. juli 2020 de generelle anbefalinger med en anbefaling om brug af mundbind ved trængsel i den kollektive trafik, men der er stadig mange, som ikke følger anbefalingerne.

Læs også: Brostrøm: Køb mundbind allerede nu.

Der anbefales CE-mærkede engangsmundbind. Mange synes, det bliver dyrt at købe dem i længden, da man skal smide dem ud efter at have brugt dem.

Derfor kommer Sundhedsstyrelsen nu med gode råd til, hvad man skal være opmærksom på, hvis man i stedet vælger at bruge stofmundbind.

Rådet er, at et godt stofmundbind er bedre end intet mundbind, men ikke giver samme sikkerhed som CE-mærkede mundbind. Personer i øget risiko skal altid anvende CE-mærkede mundbind.

»Ved CE-mærkede engangsmundbind er beskyttelsesgraden dokumenteret. Hvis man f.eks. er i øget risiko for alvorligt forløb af COVID-19, eller hvis man har symptomer og er på vej til test, så vil det altid være et CE-mærket mundbind, man skal bruge,« siger overlæge Bolette Søborg, Sundhedsstyrelsen, og fortsætter:

»Stofmundbind – uanset om du køber dem eller selv laver dem – er ikke underlagt de samme kvalitetsstandarder, og vi kan ikke som myndigheder give dig en sikkerhed for beskyttelsesgraden ved brug af stofmundbind. Derfor er det også vigtigt at sige, at den største gevinst ved brug af stofmundbind er, at du beskytter andre mod COVID-19, hvis du skulle være smittet, og at andre beskytter dig, hvis de er smittede.«

Læs om mundbind på: www.who.int (engelsk).

»Et godt stofmundbind er bedre end intet mundbind, og hvis alle følger vores anbefalinger om mundbind, kan det bidrage til at holde epidemien nede,« tilføjer hun.

Stofmundbind bør bestå af tre lag stof og have elastik

Hvis du vælger at bære stofmundbind, så bør det som udgangspunkt bestå af tre lag tætvævet stof som for eksempel bomuld, være forsynet med elastikker og kunne sidde tæt til dit ansigt, så det dækker både næse og mund.

Det skal kunne vaskes flere gange ved mindst 60 grader, og det skal vaskes en gang dagligt eller hyppigere, hvis det bliver beskidt eller fugtigt. Derfor er det også vigtigt, at man har flere stofmundbind med sig og putter de brugte i en plasticpose, til de kan blive vasket.

Artiklen fortsætter under videoen.

Hav flere at skifte med, også når du er på farten og læg det tørre nyvaskede mundbind i en lukket pose, når du skal medbringe dem for eksempel i tasken.

Når du er færdig med at bruge et stofmundbind, så smid det direkte til vask, eller læg det i lukket pose indtil det skal vaskes. Brug det ikke igen før det har været vasket. Mundbind er personlige. Del ikke med andre.

Det er desuden vigtigt at bruge mundbindet korrekt, hvis det skal have en effekt, uanset type. For eksempel skal man have rene hænder, når man tager det på, og man bør rengøre hænderne efter at man har taget det af, og man bør ikke røre det, mens det er på.

Børn og visse mennesker er fritaget fra anbefaling om mundbind

Sundhedsstyrelsen præciserer i en ny pressemeddelelse, at nogle mennesker er undtaget fra krav eller anbefaling om brug af mundbind i det offentlige rum.

Udgangspunktet er, at mundbind kun skal bruges af personer, der selv kan tage det af og på. Derfor er for eksempel børn og personer med mental svækkelse undtaget.

Samtidig skal mundbindet kunne sidde tæt til ansigtet, og det gør, at for eksempel børn eller personer med forandringer ved ansigt og ører kan være undtaget, fordi standardmundbind ikke passer til dem.

Artiklen fortsætter under videoen.

Endelig er det vigtigt, at bæreren af mundbind ikke får voldsomme gener eller ubehag ved at bruge det.

Derfor gælder følgende undtagelser fra anbefalingerne om at bruge mundbind i det offentlige rum såsom i den kollektive trafik:

  • Børn op til 12 år behøver ikke at bære mundbind.
  • Personer med vejrtrækningsbesvær, nedsat bevidsthedsniveau, eller personer med fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at de ikke selv kan fjerne mundbindet, skal ikke bære mundbind.
  • Mundbind skal fjernes, hvis bæreren får svære gener og ubehag, som for eksempel vejrtrækningsbesvær, kvælningsfornemmelser med videre.
  • Mundbind kan fjernes, hvis man har brug for at spise eller drikke, indtage medicin, ved samtale med personer der mundaflæser og så videre.
  • Mundbind kan fjernes, hvis politiet skal foretage identifikation.
Foto: Sundhedsstyrelsen

Opdatering: Artiklen er opdateret med oplysninger fra en ny pressemeddelelse, som præciserer, hvem der er undtaget fra anbefalingerne. Red.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Tina Hader / Pixabay). I artiklen: (Grafik og videoer: Sundhedsstyrelsen). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.