Brostrøm: Køb mundbind allerede nu

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News – »Derfor anbefaler vi nu, at man tager et mundbind med i tasken …, og tager det på, hvis det er svært at holde afstand,« siger Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsen udvider sine anbefalinger om brug af mundbind i særlige situationer, og peger nu på, at man med fordel kan bruge et mundbind, hvis man bevæger sig ud i den kollektive trafik, på tidspunkter, hvor det kan være svært at holde afstand til andre passagerer.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

God ide at medbringe et mundbind i tasken

Lige i øjeblikket er smittespredningen på et lavt niveau i Danmark, og der er ikke klare tegn på betydelig stigning eller bestemte geografiske områder med mange smittetilfælde over længere tid.

Men der kan komme flere mindre udbrud i den kommende tid, og måske kan vi pludselig se en hurtig stigning. Især fordi mange fra næste uge vender tilbage fra ferie, og arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner går i gang.

Flere mennesker i den kollektive trafik giver trængsel og mylder, og kan gøre det sværere at holde afstand.

»Hvis vi skal bevare kontrol med epidemien, er god afstand og rene hænder stadig vigtigt. I den kommende tid rykker vi mere sammen, fordi vi vender tilbage på arbejde og uddannelse, og den kolde tid nærmer sig,« siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, og fortsætter:

»Det kan gøre det sværere at holde afstand i mange situationer, også selvom man gerne vil. Det gælder for eksempel i den kollektive trafik i myldretiden eller i tætpakkede busser, tog og færger. Derfor anbefaler vi nu, at man tager et mundbind med i tasken i de situationer, og tager det på, hvis det er svært at holde afstand.«

Aktiviteten i den kollektive trafik er øget

Søren Brostrøm peger samtidig på, at det primære formål med at bære mundbind er, at bæreren ikke smitter videre, hvis man er smittet, men ikke har symptomer, men at mundbind også kan give en ekstra beskyttelse af for eksempel særligt sårbare, der kan have svært ved at holde to meters afstand.

Den nye udmelding er er gældende fra august 2020, og er på linje med de retningslinjer, som blev udsendt i maj fra EU vedrørende kollektiv trafik. Den nye udmelding er en udvidelse af de anbefalinger om smitteforebyggelse i særlige situationer, som Sundhedsstyrelsen meldte ud den 9. juli.

»Grunden til, at vi melder de nye anbefalinger ud netop nu, er, at vi kan se at aktiviteten i den kollektive trafik er øget i takt med den gradvise genåbning, og at vi forventer en yderligere øgning i takt med at ferien slutter og genåbningen går ind i fase 4,« siger Søren Brostrøm.

Han tilføjer, at Sundhedsstyrelsen følger udviklingen i smittespredningen meget tæt med henblik på, om anbefalinger om brug af mundbind skal udvides til flere situationer, som for eksempel indkøbscentre, forsamlingssteder med videre.

Søren Brostrøm foreslår, at man køber en pakke mundbind til husstanden, så man har dem ved hånden i de særlige situationer, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bruger dem.

Mundbind erstatter ikke de andre anbefalinger

Det er vigtigt at understrege, at mundbind ikke kan erstatte de eksisterende anbefalinger, men skal betragtes som et supplement. Og det er meget vigtigt, at mundbindet bliver brugt korrekt for at forhindre smittespredning.

Forkert brug kan nemlig øge risikoen for smitte. Det skyldes, at mundbind bremser viruspartikler, men de uønskede partikler lægger sig i mundbindet og kan blive ført videre med hænderne, hvis man rører meget ved mundbindet og undlader at vaske eller spritte hænder.

Læs mere om brug af mundbind på: sst.dk.

»De fleste mennesker er ikke vant til at bruge mundbind, og derfor vil vi i de kommende uger udgive mere materiale med information og inspiration til, hvordan man anvender det korrekt – og i hvilke situationer det kan give mening,« siger Søren Brostrøm og fortsætter:

»Hvis man bruger forkert mundbind, eller man bruger mundbind forkert, så beskytter det ikke, og måske gør det mere skade end gavn.«

Artiklen fortsætter under videoen.

BRUG MUNDBIND I SITUATIONER, HVOR DET ER SVÆRT AT HOLDE AFSTAND – FOR EKSEMPEL I DEN KOLLEKTIVE TRAFIK 😷

BRUG MUNDBIND I SITUATIONER, HVOR DET ER SVÆRT AT HOLDE AFSTAND – FOR EKSEMPEL NÅR DER ER TRÆNGSEL I DEN KOLLEKTIVE TRAFIK 🚌 🚋 😷 I den kommende tid er der mange, der vender tilbage fra sommerferie og starter på arbejde og uddannelser igen. Og det kan gøre det sværere at holde afstand til hinanden i forskellige situationer. Det gælder især i den kollektive trafik, hvor flere mennesker skaber trængsel, og det kan være meget svært at holde afstand til de andre passagerer, når busser, tog metro og færger er tætpakkede med mennesker. Derfor udvider vi nu vores anbefalinger om brug af mundbind og anbefaler, at man tager et mundbind med i tasken, så man kan bruge det i de situationer, hvor det er svært at holde afstand. De særlige situationer er: • Hvis du er smittet eller har symptomer på COVID-19 og skal bryde din selvisolation for at transportere dig til og fra sygehuset • Hvis du er på vej hjem fra fx lufthavnen efter en rejse i et højrisikoområde i udlandet og skal i selvisolation • Hvis du er nær kontakt til en, som er smittet, og skal bryde selvisolation for at transportere dig til og fra test • Hvis du er pårørende og ikke kan holde afstand til en person i øget risiko, fx ved behov for pleje og omsorg • Hvis du skal med offentlig transport, og det ikke er muligt at holde afstand • I erhvervsmæssig sammenhæng hvor hyppig eller langvarig ansigt-til-ansigt kontakt er uundgåelig • Ved store forsamlinger som f.eks. optog, hvor hyppig eller langvarig ansigt-til-ansigt kontakt ikke kan undgås, eller ikke kan forebygges med andre tiltag som afstand mv. Vores anbefalinger om mundbind erstatter ikke de eksisterende anbefalinger om god hygiejne og afstand, men skal betragtes som et supplement. BRUG MUNDBINDET KORREKT 😷 Det er meget vigtigt, at mundbindet bliver brugt korrekt for at forhindre smittespredning. Forkert brug kan nemlig øge risikoen for smitte. Det skyldes, at mundbind bremser viruspartikler, men de uønskede partikler lægger sig i mundbindet og kan blive ført videre med hænderne, hvis man rører meget ved mundbindet og undlader at vaske eller spritte hænder. Læs om hvordan du bruger mundbind i særlige situationer: https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2020/Corona/Mundbind/25875_SST_Corona_mundbind_Poster_A2_DK_Farve_0907.ashx?la=da&hash=047F64B187C5552DC1D0368091916DA353897065

Slået op af Sundhedsstyrelsen i Fredag den 31. juli 2020

Her anbefaler Sundhedsstyrelsen brug af mundbind og ansigtsvisir:

  • Hvis du er smittet eller har symptomer på COVID-19 og skal bryde din selvisolation for at transportere dig til og fra sygehuset.
  • Hvis du er på vej hjem fra for eksempel lufthavnen efter en rejse i et højrisikoområde i udlandet og skal i selvisolation.
  • Hvis du er nær kontakt til en, som er smittet, og skal bryde selvisolation for at transportere dig til og fra test.
  • Hvis du er pårørende og ikke kan holde afstand til en person i øget risiko, for eksempel ved behov for pleje og omsorg
  • Hvis du skal med offentlig transport, og det ikke er muligt at holde afstand.
  • I erhvervsmæssig sammenhæng hvor hyppig eller langvarig ansigt-til-ansigt kontakt er uundgåelig.
  • Ved store forsamlinger som for eksempel optog, hvor hyppig eller langvarig ansigt-til-ansigt kontakt ikke kan undgås eller ikke kan forebygges med andre tiltag som afstand med videre.
Foto: Sundhedsstyrelsen

Øverst: Genrefoto. (Foto: Achisatha Khamsuwan / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.