Covid-19 ophører som samfundskritisk sygdom

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – Regeringen vil ikke forlænge kategorisering af covid-19 som en samfundskritisk sygdom: »Epidemien er under kontrol, vi har rekordhøje vaccinationstal. Derfor kan vi den 10. september droppe nogle af de særregler, vi har været nødt til at indføre i kampen mod covid-19,« siger sundhedsministeren.

Den nuværende kategorisering af covid-19 som en samfundskritisk sygdom ophører den 10. september 2021.

Regeringen har besluttet ikke at forlænge denne kategorisering. Det skyldes dels den store vaccinationstilslutning, dels den stærke epidemikontrol. Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Epidemien er under kontrol, og der er høje vaccinationstal

Beslutningen, om ikke at forlænge covid-19’s status som en samfundskritisk sygdom, er truffet efter inddragelse af den faglige referencegruppe, Epidemikommissionen og sundhedsmyndighederne.

»Epidemien er under kontrol, vi har rekordhøje vaccinationstal. Derfor kan vi den 10. september droppe nogle af de særregler, vi har været nødt til at indføre i kampen mod covid-19,« siger sundhedsminister Magnus Heunicke og fortsætter:

»Regeringen har lovet ikke at holde på tiltagene længere, end det var nødvendigt, og der er vi nu. Men selvom vi lige nu står et godt sted, så er vi ikke ude af epidemien. Og regeringen vil ikke tøve med hurtigt at sætte ind, hvis pandemien igen truer vigtige funktioner i vores samfund.«

De resterende restriktioner i genåbningsaftalen ophører

Kategorisering som en samfundskritisk sygdom er det, der har gjort det muligt at indføre en række af de særregler, vi har haft i håndteringen af covid-19, som for eksempel forsamlingsforbud, krav om coronapas og krav om mundbind.

Når kategoriseringen ophører, medfører det derfor, at en række bestemmelser i epidemiloven ikke længere finder anvendelse.

Det indebærer blandt andet, at de resterende restriktioner i genåbningsaftalen fra juni 2021 ophører, da der ikke længere vil være hjemmel til at opretholde dem. Det drejer sig konkret om krav om coronapas i forbindelse med visse større arrangementer samt i nattelivet.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Alexandra Koch / Pixavay). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.