Danskere bestiller ulovlig toiletrens fra Kina

(Artiklen er udgivet for omkring 2 år siden). 

Artiklen er opdateret for 2 år siden.

Zand.News – Aktuelt har tolderne travlt med at tilbageholde toiletrens fra Kina. En foreløbig opgørelse viser, at Toldstyrelsen har tilbageholdt over 500 kilo ulovlig toiletrens i pulverform i år. Alene i juli og august måned har styrelsen registreret mere end 2.000 sager.

Toldstyrelsen har siden årsskiftet tilbageholdt over 500 kilo toiletrens, som er forsøgt importeret til Danmark. Særligt i juli og første del af august er antallet af sager med toiletrens steget markant. Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Toldere har tilbageholdt 500 kilo ulovlig toiletrens

Toldere har lige nu travlt med at tilbageholde ulovlig toiletrens i toldkontrollen. En foreløbig opgørelse viser, at Toldstyrelsen i perioden 1. januar – 20. august 2021 har tilbageholdt over 500 kilo ulovlig toiletrens i pulverform. Alene i juli og august måned har styrelsen registreret mere end 2.000 sager med toiletrens.

»I første halvdel af 2021 og særligt efter sommerferien har vi set en markant stigning i sager med import af ulovlig toiletrens. Rengøringsmidlerne lever ikke op til en række bestemmelser og er derfor til fare for både forbrugeren og miljøet. Derfor tilbageholder vi toiletrensen på vegne af Miljøstyrelsen, der er ansvarlig myndighed på området,« forklarer Michael Lund, der er kontroldirektør i Toldstyrelsen.

Rengøringsmidlerne er fremstillet i Kina, men overholder hverken EU eller Danmarks regler på miljøområdet Toldstyrelsen har i samarbejde med Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion håndteret de mange sager med toiletrens.

Ingredienser i importerede produkter skal fremgå

Toiletrensen er som rengøringsmiddel omfattet af den såkaldte fælleseuropæiske Detergentforordning, hvilket blandt andet betyder, at produktets ingredienser skal fremgå, når det når produktet importeres.

»Er man i tvivl om, hvorvidt det er en god idé at købe et kemisk produkt som rengøringsmiddel fra udlandet, er det som udgangspunkt en god tommelfingerregel at man køber det inden for EU’s grænser,« lyder opfordringen fra Michael Lund.

På Miljøstyrelsens hjemmeside kan man læse mere om reglerne for import af kemiske produkter og få hjælp til at spotte, om et givent rengøringsmiddel overholder reglerne for klassificering, mærkning og emballering.

Læs også: 62 procent af toldindtægterne kom fra Kina.

Øverst: Toiletrens, som er taget i tolden. (Foto: Toldstyrelsen). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.