Skal Slagelse have et byråd eller en kommunalbestyrelse?

(Artiklen er udgivet for omkring 7 år siden). 

Artiklen er opdateret for 4 år siden.

LEDER – Aktuelt debatteres det i flere kommuner, om de skal have et byråd eller en kommunalbestyrelse. Det er kun Københavns Kommune, der ikke beslutter sin egen benævnelse.

Flere steder i landet såsom i Næstved debatteres det, om storkommunens styrelse skal benævnes byråd eller kommunalbestyrelse (eller noget helt tredje), skriver Næstved Netavis.

I “lov om kommunernes styrelse” står der, at “kommunernes anliggender styres af kommunalbestyrelser”, men der står også, at kommunen selv fastsætter “kommunalbestyrelsens benævnelse i styrelsesvedtægten”.

Styrelsesvedtægten fra 2017 for Slagelse Kommune benytter benævnelsen: “byrådet”. Byrådet i Slagelse behandlede ikke kommunens benævnelse under punkt 2, Styrelsesvedtægt 2018, på byrådsmødet den 18. december 2017.

Argumentet i debatten i andre kommuner er, at kommunerne ofte består af en sammenlægning af flere kommuner. Slagelse Kommune består af tre købstæder, ni lokalbyer, to øer og omkring 100 landsbyer, som indtil 2007 var samlet i fire kommuner: Slagelse, Korsør, Skælskør og Hashøj.

Fire byråd blev til et byråd, men der er stadig fire gamle kommuner, herunder tre købstæder og en lang række større og mindre byer. Spørgsmålet er, om alle disse købstæder og byer skal ledes af et byråd eller af en kommunalbestyrelse.

I Næstved siger Helge Adam Møller (K), at det ikke gør den store forskel: “Jeg mindes ordspillet ‘ølse for og ølse bag – pølsen har samme smag.’ Navnet er ikke afgørende.” Spørgsmålet er om borgerne i Slagelse Kommune har samme opfattelse.

Foto: Martin Boose / Freeimages

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.