Makerspaces skal styrke børn teknologiforståelse

Slagelse.News – »Med de nye bevillinger skabes der rum for, at børn og unge får grundlæggende færdigheder og en dyb forståelse af teknologiens indflydelse, så de ikke kun bliver tech-brugere, men også tech-forstående borgere, der kan bidrage i og til en bæredygtig digital fremtid,« lyder det om det nye projekt for elever i Slagelse Kommune.

Slagelse Kommune har fået en unik mulighed for at etablere “makerspaces”, hvor elever kan udforske og bruge digitale teknologier til at løse virkelighedsnære problemer. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Båret af en undersøgende tilgang til læring

Syv kommuner heriblandt Slagelse Kommune får en unik mulighed for at etablere det såkaldte “makerspaces”, hvor elever kan udforske og bruge digitale teknologier til at løse virkelighedsnære problemer. Villum Fonden har bevilget cirka 6.97 millioner kronertil projektet i Slagelse Kommune, der løber fra 2024 til 2028.

Et makerspace er en kreativ læringszone, hvor elever kan arbejde med idéudvikling og designtænkning. Her kan eleverne få hands-on-erfaring med for eksempel programmering, robotter, 3D-print og designprocesser. Værkstederne åbner dørene for kritisk og konstruktiv tænkning omkring teknologi, samtidig med at børnene får nogle praktiske færdigheder.

»Vi oplever, at makerspace-undervisningen i skolerne er båret af en undersøgende og kreativ tilgang til læring, hvorigennem eleverne får både nye færdigheder og en viden, som er nødvendig i en stadig mere teknologisk avanceret verden. Med de nye bevillinger skabes der rum for, at børn og unge får grundlæggende færdigheder og en dyb forståelse af teknologiens indflydelse, så de ikke kun bliver tech-brugere, men også tech-forstående borgere, der kan bidrage i og til en bæredygtig digital fremtid,« siger fondsrådgiver Jette Hundahl Mikkelsen fra Villum Fonden.

Makerspace-konceptet integreres i undervisningen

Slagelse Kommune har i samarbejde med Professionshøjskolen Absalon, CFU (resurse- og udviklingscentre for grundskoler og andre uddannelsesinstitutioner) og Zealand Business College, ZBC søgt Villum Fondens Makerspace-puljen. Takket være en bevilling på 6,97 millioner kroner sigtes der nu mod at etablere makerspaces på alle 16 skoler i kommunen, og makerspace-konceptet skal integreres i undervisningen.

»Vi ser rigtig meget frem til at starte projektet, hvor vi vil kompetenceudvikle det pædagogiske personale, så makerspaces bliver en naturlig del af skolernes daglige undervisning. Samtidig ønsker vi at styrke elevernes kompetencer inden for digitalt design, designprocesser og teknologisk handleevne,« siger byrådsmedlem Unnie Oldenburg (S), der er formand for Børne- og Ungeudvalget.

Forbereder børn til de teknologiske udfordringer

»Et af målene med projektet er desuden at skabe en uddannelsessti mod tekniske gymnasier og erhvervsuddannelser, så børn og unge ikke kun er forberedt på nutidens teknologiske udfordringer, men også er rustet til at forme fremtiden. Det ser vi frem til at gøre i samarbejde med Professionshøjskolen Absalon, CFU og ZBC,« siger byrådsmedlem Phillip Westh Weirup (KF), der er næstformand i Børne- og Ungeudvalget.

Projektet inkluderer oprettelsen af et centralt makerspace og satellit-makerspaces på alle skolerne. Der vil også blive afholdt workshops og events, der fremmer samarbejde og vidensdeling mellem elever fra forskellige institutioner.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Slagelse Kommune). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/o58w