6.000 haletudser har fået nyt hjem på Sprogø

Korsor.News – »Det var en stor oplevelse at sætte de små haletudser fri på den nye del af Sprogø (mellem Korsør (Halsskov) og Nyborg, red.). Den grøn-brogede tudse er truet som art, og derfor er vi glade for, at vi kan samarbejde med ZOO om at styrke bestanden på vores anlæg,« lyder det fra Sund & Bælt.

Sund & Bælt er gået sammen med Zoologisk Have København om at styrke bestanden af den truede paddeart grønbroget tudse. For nogle uger siden blev der indsamlet æg på den gamle del af Sprogø, der under de bedste betingelser i ZOO har udviklet sig til tusindvis af haletudser, som nu er blevet sat ud på den menneskeskabte del af øen. Det skriver Sund & Bælt i en pressemeddelelse.

Kort resume skrevet af kunstig intelligens (AI): 6000 haletudser af den truede grønbrogede tudse er blevet sat ud på den menneskeskabte del af Sprogø. Det sker som led i et samarbejde mellem Sund & Bælt og Zoologisk Have København for at styrke bestanden. Æggene blev indsamlet på øens oprindelige del og opdrættet i ZOO under optimale forhold. På trods af øens rolle som trafikknudepunkt trives naturen, blandt andet takket være begrænset adgang og målrettet naturpleje. Projektet er en del af en bredere indsats for biodiversitet i Danmark, særligt i Natura 2000-områder som Sprogø.

Naturen trives i stor stil på trafikknudepunktet

Mere end 30.000 køretøjer krydser dagligt Sprogø, der er midtpunktet i Storebæltsforbindelsen. Trods øens rolle som trafikknudepunkt trives naturen i stor stil, og i dag er øen hjemsted for over 30 fuglearter samt den truede grønbrogede tudse. Det skyldes især kombinationen af begrænset menneskelig adgang og en målrettet naturpleje.

For at styrke bestanden og udvide levesteder for den grønbrogede tudse, samarbejder Sund & Bælt med ZOO, som har mere end 20 års erfaring i arbejdet med at opdrætte padder og skabe de bedste betingelser for deres levevilkår.

Zoologisk Have har arbejdet biodiversitet og opdræt og udsætning af blandt andet danske paddearter i over 20 år. De fleste af de nuværende projekter foregår på Sjælland, Lolland og Falster samt flere steder i det Sydfynske Øhav såsom Hjortø. I Zoologisk Have arbejdes der primært med grønbroget tudse, klokkefrø og strandtudse og sekundært med Løvfrø og den meget sjældne løgfrø. Arbejdet består af mange ting, men opdræt er en væsentlig del, så der fortrinsvis yngles med de relevante arter i Zoologisk Have, som derefter kan udsættes i naturen.

I starten af maj var Zoologisk Have ude at indsamle æg fra de eksisterende vandhuller på den oprindelige del af Sprogø, hvor der i forvejen er en robust bestand af den grønbrogede tudse. Æggene blev efterfølgende udklækket under de helt rette forhold i ZOO’s avlscenter.

»Det var en stor oplevelse at sætte de små haletudser fri på den nye del af Sprogø. Den grøn-brogede tudse er truet som art, og derfor er vi glade for, at vi kan samarbejde med ZOO om at styrke bestanden på vores anlæg,« siger Ditte Hjort, der er projektleder i Sund & Bælt med ansvar for naturtiltag.

Naturen har fået en hjælpende hånd af ZOO

Det er ikke kun Ditte Hjort, der har svært ved at få armene ned over udsætningen af haletudserne. Hos Zoologisk Have er man også rigtig glade for samarbejdet og er meget spændte på at se, hvilken effekt det vil have på den nye del af Sprogø, fortæller dyrepasser i ZOO Rosa Nielsen, der er en del af teamet omkring paddeprojektet.

»Som dyrepasser er det fantastisk at være med til at styrke den danske biodiversitet og sætte dyr ud i naturen. Vi har nu givet den grønbrogede tudse en hjælpende hånd til at etablere sig nye steder, og så er det op til naturen selv at gøre arbejdet færdigt. Det bliver meget spændende at følge,« siger Rosa Nielsen.

Sprogø ligger i et Natura 2000-område. Sund & Bælt passer naturarealerne på Sprogø ud fra et ønske om at bevare den oprindelige natur og sikre levesteder for udsatte dyrearter, herunder fuglearter som edderfuglen og splitternen, den truede grønbrogede tudse samt mange planter og insekter. Foruden indsatsen på Sprogø omfatter samarbejdet med ZOO også en styrkelse af bestandene af padder ved byggeriet af Femern Bælt-tunnelen på Lolland.

Øverst: Den grønbrogede tudse. (Foto: Sund & Bælt). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/hxqb