Vaccinationsprogram: Socialminister får røde knopper

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Zand.News – Socialministeren får røde knopper over forældre, som har en politisk modvilje mod vaccinationer. Forældrene sætter deres egne og andre børns helbred på spil, siger sundhedsministeren. Nu vil regeringen styrke vaccinationsindsatsen med et nyt udspil.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og børne- og socialminister Mai Mercado (K) vil med et nyt vaccinationsudspil sikre et endnu stærkere vaccinationsprogram.

Flere børn skal have de anbefalede vacciner

Målet er, at flere børn får de anbefalede vacciner, at unge drenge fremover også får tilbud om gratis HPV-vaccination, og at der tilbydes endnu mere effektive influenzavacciner.

Mæslinger, fåresyge, kighoste, polio, røde hunde og hjernehindebetændelse. Det er nogle af de alvorlige sygdomme, som vi kan forebygge, hvis vi sørger for at blive vaccineret.

Det bliver de fleste danskere heldigvis allerede i dag, og det er vigtigt. For et velfungerende vaccinationsprogram er med til at redde liv hvert år.

Regeringen præsenterer nu med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og børne- og socialminister Mai Mercado (K) i spidsen et nyt vaccinationsudspil, der skal bygge videre på et i forvejen stærkt vaccinationsprogram.

»Når vi som forældre lader vores børn vaccinere, gør vi det nok først og fremmest for at beskytte det enkelte barn. Men på samme tid er vi med til at forhindre, at alvorlige smitsomme sygdomme kan sprede sig som epidemier i befolkningen og ramme dem, der enten er for små eller for svækkede til selv at blive vaccineret,« siger Ellen Trane Nørby.

Sundhedsplejersker skal informere forældrene

Regeringen foreslår blandt andet, at sundhedsplejersker skal uddannes som vaccinationsambassadører, der kan informere forældre om, hvorfor det er vigtigt, at deres børn bliver vaccineret. Ligeledes skal der udarbejdes dialogmateriale til ledelsen af dagtilbud og forældrebestyrelser.

»Forældrene har et stort ansvar for at få vaccineret deres børn. For nogen er en påmindelse det, der skal til, for andre er der brug for mere oplysning. Derfor har vi sat penge af til mere information til forældrene, som kan bruges i dagtilbuddene til at gå i dialog med forældre om vaccination af børn. Det kan blandt andet ske ved at få en sundhedsplejerske til at komme på et forældremøde for at give forældrene mere viden om vaccinationer,« siger børne- og socialminister Mai Mercado og uddyber:

»På den måde håber vi, at endnu flere forældre får vaccineret deres børn, så de børn der er særligt udsat for smitte, ikke bliver nødt til at blive hjemme for at undgå at få en af de alvorlige sygdomme.«

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet og Børne- og Socialministeriet i en pressemeddelelse.

Arrig over politisk modvilje mod vaccinationer

»Det er vanvittigt, at forældre af politiske grunde vil udsætte deres børn for sygdomme, vi kan beskytte imod. De sætter deres egne børns helbred på spil, men også kræftramte eller kronisk syge børn, der kan dø, hvis de for eksempel smittes med mæslinger,« siger Ellen Trane Nørby til avisen Danmark ifølge Fyens.dk.

Socialministeren bliver mest arrig over de forældre, som har en politisk modvilje mod vaccinationer:

»Jeg skal trække vejret dybt, når vi taler om vaccinationer. Noget af det, der kan gøre mig allermest fnysende arrig og virkelig give mig røde knopper, er de forældre, som har en politisk modvilje mod vaccinationer. Jeg kan hverken som politiker eller mor rumme den uansvarlighed,« fortæller Mai Mercado (K) til avisen Danmark. Det skriver Fyns.dk videre.

Mai Mercado forklarer videre, at hun er bevidst om, at man ikke får fat i den slags forældre. De er fuldstændigt faktaresistente og googler selektivt, men der er heldigvis tale om en lille gruppe.

Følgende tiltag skal styrke vaccinedækningen i Danmark

 • HPV-vaccination skal tilbydes alle drenge, der fylder 12 år d. 1. juli 2019 eller derefter.
 • Nye og endnu mere effektive vacciner til mennesker i den risikogruppe, der hvert år tilbydes gratis influenza-vaccination.
 • En hel række initiativer som skal sikre, at flere børn får de anbefalede vaccinationer, herunder:
   – Dialogmateriale til dagtilbud
   – Vaccinationsambassadører
   – Udvidet og smartere påmindelsesordning
   – Analyse vedrørende særlige målgrupper
   – Pilotprojekt vedrørende vaccination i hjemmet
   – Fortsat informationsindsats vedrørende HPV-vaccination.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet og Børne- og Socialministeriet.


Genrefoto: richardsdrawings / Pixabay.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.