Tilliden til HPV- og andre børnevacciner stiger

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Artiklen er opdateret for 6 år siden.

Tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet er steget, og tilslutningen til vaccinationer imod livmoderhalskræft (HPV) er steget med hele 12 procentpoint.

Vaccinationer er en af de mest effektive måder at forebygge smitsomme sygdomme på. For at sikre en god beskyttelse af hele befolkningen er det nødvendigt med en høj tilslutning til vaccinerne i børnevaccinationsprogrammet.

En høj tilslutning til børnevacciner beskytter ikke kun det enkelte barn. Det beskytter også immunsvækkede børn, der ikke kan tåle at blive vaccineret, imod smitte. Ligesom det beskytter de børn, der endnu er for små til at blive vaccineret.

»Vi er utrolig glade for, at tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet fortsætter med at stige. Vi så en stigning fra 2015 til 2016, og denne stigning fortsætter i 2017. Særligt opmuntrende er det, at tilslutningen til vaccination imod livmoderhalskræft er steget med i alt 12 procentpoint på kun ét år,« siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen.

[d12-plain]Vaccinationerne imod sygdommene difteri, stivkrampe, kighoste, polio, Hib-infektion, pneumokoksygdom, mæslinger, fåresyge og røde hunde er steget imellem to og seks procentpoint. Men de to vaccinationer imod livmoderhalskræft (HPV) er steget med hele 12 procentpoint.[/d12-plain]

Stigningen skyldes blandt andet den store informationsindsats “Stop HPV – Stop Livmoderhalskræft”, som Sundhedsstyrelsen lancerede i foråret 2017 sammen Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen.

Tilslutningen er allerede steget markant, og en midtvejsevaluering af informationsindsatsen viser, at forældrene har genvundet tilliden til vaccinen. Stigningen skyldes også de påmindelsesbreve, som forældre modtager, hvis børn endnu ikke har fået en eller flere af børnevaccinerne.


Genrefoto: Tharakorn / iStock

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.