Skjult PCB i lysstofrør kan blive dyrt for bygningsejere

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Artiklen er opdateret for 6 år siden.

Tusindvis af bygningsejere kan vente en stor regning for oprensning af det sundhedsskadelige stof PCB fra utætte gamle lamper til lysstofrør. Ejere af lamper fra år 1986 eller før opfordres til at tjekke sine lamper med det samme.

En kondensator ligner et mindre batteri, og den er nødvendig for lamper med lysstofrør. Men utætte PCB-holdige kondensatorer i danske bygninger kan være en trussel mod økonomien på kort sigt og mod helbredet på langt sigt.

Derfor lancerer Miljøstyrelsen en kampagne, som skal gøre opmærksom på problemet.

“Det har været forbudt at bruge PCB i kondensatorer siden 1986, men der sidder desværre stadig mange af dem i ældre lamper. Og risikoen, for at de lækker PCB ud i bygningen, bliver kun større med årene,” siger kontorchef i Miljøstyrelsens enhed for Cirkulær Økonomi & Affald, Camilla Bjerre Søndergaard.

“Det kan blive dyrt at fjerne PCB-forurening fra utætte kondensatorer, og det kan på langt sigt skade helbredet. Derfor opfordrer vi alle til at tjekke deres lamper i bl.a. børneinstitutioner, boliger, kontorer, supermarkeder og sportshaller,” fortsætter Camilla Bjerre Søndergaard.

Det er usikkert, hvor mange PCB-kondensatorer der findes i danske lamper, men et estimat fra 2013 sagde op til omkring 300.000, heraf et ukendt antal i private hjem.

“Lamperne kan findes i alle typer af bygninger. Vi har et eksempel på en skole, hvor utætte PCB-kondensatorer kom til at koste over 5 mio. kr. i renovation af bygningen,” oplyser Camilla Bjerre Søndergaard.

Kampagnen ‘PCB frem i lyset’ kører i marts måned og henvender sig til alle typer bygningsejere.

Se, hvordan du tjekker din lampe på: PCB frem i lyset

Grafik: Miljøstyrelsen

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.