Pas på med falske SMS’er fra Nets

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Politiet advarer mod live-phishing. Det er, når en kriminel misbruger dine kortoplysningerne, mens du tror, at du foretager et online-køb.

»Endnu en advarsel mod fup og svindel. Denne gang lidt mere avanceret live-phishing,« skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi på Twitter.

Kriminelle aflurer folks SMS-kode fra Nets

Lige for tiden oplever politiet sager, hvor kriminelle aflurer folks SMS-kode fra Nets til at handle på nettet. SMS-koden fra Nets fungerer som din personlige pinkode til at bekræfte et køb på nettet.

Det starter typisk med, at borgeren klikker på et link i en annonce på eksempelvis Facebook for at købe en vare.

Problemet er bare, at linket fører til en falsk hjemmeside, som er overvåget af en kriminel, der sidder klar til at aflure borgerens kortoplysninger og SMS-kode fra Nets.

Hvis man indtaster sine kortoplysninger og SMS-engangskoden fra Nets på den falske hjemmeside, kan gerningsmanden se dem, og i samme øjeblik bruger han eller hun kortoplysningerne og koden fra Nets til at gennemføre et køb på en anden hjemmeside.

Dette kaldes live-phishing, idet gerningsmanden misbruger kortoplysningerne i samme øjeblik, hvor du selv tror, at du foretager et køb.

Hvordan sikrer du dig selv mod live-phishing?

  • Tjek oplysningerne grundigt i SMS’en fra Nets: Tjek altid om oplysningerne stemmer overens med det køb, som du er ved at gennemføre. Er det den rigtige webshop og rigtige beløb, der står i SMS’en?
  • Vær kritisk over for annoncer med gode tilbud: Undgå at klikke på links i annoncer, hvor tilbuddet ofte er for godt til at være sandt. Tilgå i stedet hjemmesiden via din browser for at undgå at havne på en falsk side.
  • Reagér hvis du får mistanke: Stop straks dit igangværende køb og spær dit betalingskort hurtigst muligt, hvis oplysningerne i SMS’en ikke stemmer overens med dit igangværende køb. Anmeld det til politiet, hvis du ikke når at stoppe i tide.

Hent appen “Mit digitale selvforsvar” på: mit-digitale-selvforsvar.herokuapp.com.

Øverst: Falsk SMS fra Nets. (Foto: Politiet). RK.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.