Russiske militærfartøjer under Storebæltsbroen

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Korsor.News – Onsdag sejler russiske skibe og en ubåd igennem Øresund og Storebælt, når de er på vej til en stor russisk flådeparade ud for Sankt Petersborg.

I morgen, onsdag, sejler tre russiske flådefartøjer og en ubåd igennem Øresund og Storebælt, når de er på vej til en stor russisk flådeparade ud for Sankt Petersborg. Det skriver Forsvaret på Twitter.

“Tradition” at sejle gennem dansk farvand til parade

Rusland holder hvert år i slutningen af juli en stor flådeparade ud for Sankt Petersborg, og i ugerne og månederne op til sejler russiske militærfartøjer gennem dansk farvand, når de skal fra det nordlige Rusland til Flådens Dag i Sankt Petersborg.

Hvis skibene sejler enkeltvis gennem danske farvande, har de ingen pligt til at melde deres gennemsejling, men hvis de sejler tre eller flere skibe sammen, skal de varsle deres gennemsejling til de danske myndigheder.

I år har Rusland oplyst, at der i morgen, onsdag, vil være fire enheder, tre skibe og en ubåd, der passerer de danske farvande.

Det er den atomdrevne ubåd “Smolensk”, missilkrydseren “Marshal Ustinov”, destroyeren Severomorsk og slæbefartøjet “SB-406”. Det skriver Forsvarskommandoen.

Den russiske krydser “Pyotr Velikiy” fotograferet ved Korsør den 21. juli 2017. Det danske fartøj P520 Diana er ved siden af. (Foto: Forsvaret).

»Det er nærmest fast tradition, at russiske skibe og ubåde sejler gennem dansk farvand for at komme til flådeparaden i Østersøen. Og så længe de holder sig indenfor havretkonventionens regler, så er de i deres gode ret til at sejle her,« siger Per Ring Henriksen, der er chef for Søværnskommandoens Nationale Maritime Operationscenter.

Per Ring Henriksen præciserer over for Ritzau ifølge Sjællandske, at han forventer, at de tre skibe og ubåden vil sejle under Storebæltsbroen midt på formiddagen i morgen, onsdag.

Skibe eller ubåde, der gennemsejler dansk område, skal sejle i det ydre territorialfarvand. Passagen skal foregå uden afbrydelse og behørigt hurtigt, og ubåde skal sejle i overfladen. (Kilde: Forsvarskommandoen).

Forsvaret følger opmærksomt russernes sejlads

Når fremmede statsskibe passerer dansk farvand, er det normal procedure, at forsvaret følger opmærksomt med. Det oplyser Forsvarskommandoen.

»En af vores hovedopgaver er at overvåge de danske farvande, og vi følger normalt andre statsskibes færden enten på radar eller ved fysisk at sende skibe eller helikoptere af sted, for at følge dem på vej,« siger Per Ring Henriksen og fortsætter:

»Det beror på en vurdering i hvert tilfælde, om et fremmed statsskib er af særlig interesse og dermed skal følges gennem dansk farvand. Generelt gælder det, at alle orlogsfartøjer fra ikke-NATO-lande har særlig interesse.«

Øverst: Den cirka 170 meter lange russiske ubåd “Dmitry Donskoy” gennemsejlede dansk territorium den 21. juli 2017 ved øen Hjelm ud for Djurslands kyst. (Foto: Forsvaret). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.