Nye virtuelle tiltag for sårbare børn

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News ─ »Børn og unge, der kæmper med sygdom, ensomhed eller svigt, er de usynlige ofre for coronakrisen,« siger Ungdommens Røde Kors.

Ungdommens Røde Kors laver tre nye, virtuelle aktiviteter for at nå udsatte børn og unge, der er afskåret fra fællesskabet i coronakrisen. Det skriver Ungdommens Røde Kors i en pressemeddelelse.

Børn med sygdom, ensomhed eller svigt er de usynlige ofre

»Børnene er mere isolerede og alene end nogensinde. Det må være så kedeligt,« siger Mathilde Zwinge om de børn, der er indlagt med alvorlig sygdom på Rigshospitalet, og som lige nu har meget begrænset kontakt med omverdenen.

Mathilde er frivillig projektleder i Ungdommens Røde Kors’ børnecafé på hospitalet, hvor hun normalt er med til at lave aktiviteter for at give børnene en pause fra sygdom og behandlingsforløb. Og heldigvis har Mathilde og de andre frivillige fundet en fantastisk løsning på problemet.

Læs også: Skoler og institutioner er lukket indtil 2. påskedag.

Lige nu kan de frivillige ikke besøge de indlagte børn på hospitalerne. Og de anbragte børn på krisecentre og døgninstitutioner kan ikke mødes i klubben, som de gør til hverdag med de frivillige.

Samtidig er Ungdommens Røde Kors’ weekendlejre for de børn, der mangler et pusterum fra en hård hverdag, udskudt på ubestemt tid.

»Børn og unge, der kæmper med sygdom, ensomhed eller svigt, er de usynlige ofre for coronakrisen. Hvis du i forvejen er isoleret, er du nu helt alene. Hvis du er syg, får du frarøvet din hverdag. Hvis du lever i en familie med vold, misbrug eller svigt, mister du dit frirum i skolen,« siger Troels Boldt Rømer, der er landsforperson i Ungdommens Røde Kors, og fortsætter:

»Alle offentligt ansatte – særligt på sygehusene – er pressede. Jeg er bange for, at de børn og unge, som har brug for ekstra støtte, mister den de her dage. Det skal vi som en del af civilsamfundet afhjælpe uden at sprede smitte. Det gør vi med digital hjertevarme.«

Planlægger virtuelle aktiviteter på flere af landets hospitaler

De frivillige i Børnecafé Oasen på Rigshospitalet laver virtuelle aktiviteter for de indlagte børn såsom Tegn og Gæt gennem videoopkald og ved at lave skattejagt i de frivilliges hjem, hvor børnene kan guide den frivillige rundt i huset efter skatten.

Børnecafé Oasen på Rigshospitalet åbnede virtuelt 22. marts 2020. Ungdommens Røde Kors planlægger lignende aktiviteter på flere af landets hospitaler.

Læs mere: Hospitalscaféer (urk.dk).

Samtaletilbuddet “Ung På Linje & Ung Online” er genåbnet

De frivillige hos Ungdommens Røde Kors’ anonyme samtaletilbud “Ung På Linje & Ung Online” var heller ikke indstillet på blot at lukke ned for en periode. Hurtigt fik de teknikken op at køre, så de nu kan sidde hjemme og chatte med de unge, der har brug for en, der lytter.

Chatten genåbnede mandag den 16. marts, og de arbejder på at genåbne telefonerne også.

»Vi har haft ekstra frivillige på vagt, for ellers var der kø på linjen. Der er mange helt nye brugere, der skriver til os, så vi kan se, at der virkelig er brug for det,« siger Alexandra, der er projektleder for samtaletilbuddet.

Hun fortæller, at cirka en tredjedel af henvendelserne er relateret til corona, hvor unge for eksempel oplever ensomhed eller angst. Men der er også mange henvendelser om selvmordstanker, selvskade og hverdagsproblemer, ligesom der plejer.

»Når vi har lukket, så ved vi, at en masse unge ikke har nogen at tale med,« siger Alexandra.

Læs mere: Ung På Linje & Ung Online (urk.dk).

#CoronaVenner – blandt andet på institutioner og krisecentre

Ungdommens Røde Kors starter i denne uge et helt nyt initiativ for at sikre, at de frivillige får redskaber og ideer til at holde kontakten til de børn og unge, som normalt deltager i aktiviteterne.

Det er børn, som ofte ikke får støtte og hjælp hjemmefra til lektier, og for hvem hjemmeskole er en stor udfordring.

Der er 5.000 frivillige, som potentielt kan blive #CoronaVenner, og Ungdommens Røde Kors samarbejder med for eksempel boligsociale medarbejdere for at nå ud til de børn, der har brug for det.

Du kan sende digital hjertevarme med #CoronaVenner ved at støtte med 50 kroner via MobilePay: 74145. Med din støtte kan Ungdommens Røde Kors hjælpe endnu flere børn og unge. Både under og efter Coronakrisen.

På tværs af alle initiativer har Ungdommens Røde Kors særligt fokus på børn og unge på specialiserede institutioner såsom Krisecentre, døgninstitutioner, hospitaler, (ungdoms)fængsler, asylcentre med videre.

De er nu endnu mere isolerede end normalt og har brug for at opleve, at frivillige i Ungdommens Røde Kors stadig er der, og at fællesskaberne består ved at række ud til dem digitalt.

Ungdommens Røde Kors hører allerede fra blandt andet krisecentre og asylcentre stor efterspørgsel efter, at de frivillige fællesskaber fastholdes.

Læs også: Hvem tilbyder levering og afhentning i Slagelse, Korsør og Skælskør?

Øverst: Ungdommens Røde Kors. (Foto: Ungdommens Røde Kors). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.