Hvert tredje legetøj fra en webshop kan være farligt

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Zand.News – Sikkerhedsstyrelsen har udtaget 106 stykker legetøj fra danske webshops, og hele 35 dumpede på et eller flere områder.

I en stor indsats, hvor Sikkerhedsstyrelsen har udtaget 106 stykker legetøj fra danske webshops, dumpede 35 på et eller flere områder. Indsatsen viser, at det er vigtigt, at forbrugerne husker deres kritiske sans – også når de handler på nettet.

Styrelsen foretager visuel kontrol af legetøj

Sikkerhedsstyrelsen kører i øjeblikket en indsats, hvor styrelsen foretager visuel kontrol af legetøj og dele af den tekniske dokumentation for produkternes sikkerhed, som forhandleren skal kunne stille til rådighed for myndighederne.

Halvdelen af produkterne bliver udtaget i fysiske butikker, og de resterende kommer fra danske webshops. Der er særlige krav til netop legetøj, fordi børn er en sårbar forbrugergruppe.

Mens indsatsen i de fysiske butikker endnu ikke er færdig, tegner der sig et billede af legetøj til salg online. Hele 35 produkter ud af 106 produkter fejlede ved kontrollen.

Forbrugerne skal bruge deres kritiske sans

»Indsatsen viser, at der er brug for, at forhandlere, importører og fabrikanter strammer op, men også at forbrugerne skal huske at bruge deres kritiske sans, når de handler på nettet. Lyder et tilbud for godt til at være sandt, så er det det måske også,« siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, Lone Brose.

Sikkerhedsstyrelsen har kigget på, om legetøjet var mærket korrekt med CE-mærkning og eventuelle brugsanvisninger og advarsler, og om forhandlerne har kunnet skaffe den nødvendige tekniske dokumentation for, at legetøjet var i orden.

I forhold til legetøj er der en række ting, man som forælder kan være opmærksom på, når man køber legetøj online.

»Når man modtager pakken, kan man undersøge legetøjet, før man giver det til sit barn. Er barnet under tre år, er det særligt vigtigt at kigge på, om der kan falde smådele af. Smådele kan kvæle små børn. Man kan også vurdere, om barnet kan rive sig på produktet, få fingrene i klemme eller om der er lange snore, som barnet kan blive stranguleret i,« uddyber kontorchefen.

Følg med i kampagnen Nethandel #Heltsikkert

Sammen med ti andre myndigheder lancerede Sikkerhedsstyrelsen kampagnen “Nethandel #Heltsikkert” den 17. november 2018.

Myndighederne endvidere samlet en række gode råd til danskerne, så de undgår kopivarer, abonnementsfælder eller køb af farlige produkter.

Se dem på: www.forbrug.dk/nethandel.

Sikkerhedsstyrelsen offentliggør løbende farlige produkter, som bliver kaldt tilbage fra forbrugerne eller taget ud af salg.

Se dem på: www.sik.dk/farlige-produkter.


Foto: Sikkerhedsstyrelsen.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.