Antallet af fattige børn er steget til 64.500

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Zand.News – Dansk Socialrådgiverforening advarer imod sænkelsen af integrationsydelsen for enlige forsørgere, idet antallet af fattige børn allerede er steget med 12.000 til 64.500.

Antallet af fattige børn er historisk højt. Med 12.000 flere i 2017 end året før er antallet steget til 64.500, og sammen med sænkelsen af integrationsydelsen på 2.000 kroner for enlige forsørgere vil det få katastrofale konsekvenser på både kort og langt sigt. Det skriver Dansk Socialrådgiverforening i en pressemeddelelse.

»Siden i fredags har jeg modtaget henvendelser fra socialrådgivere i hele landet, som er dybt bekymrede og spørger, hvad de dog skal gøre nu, hvor integrationsydelsen bliver sat ned. Vi socialrådgivere sidder med mennesker, der må undvære medicin for at få råd til husleje eller ordentlig kost til deres børn. Nu skal de leve for endnu mindre, det hænger simpelthen ikke sammen,« siger Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening.

Enlige mødre må prostituere sig for at købe børnetøj

Formanden påpeger, at fattigdommen allerede i dag har konsekvenser, som burde høre en fjern fortid til i Danmark.

»Jeg har kolleger, der beretter om enlige mødre, som prostituerer sig for at få råd til vintertøj til børnene. Og for nylig har vi hørt om desperate mennesker, der låner penge til skyhøje renter af private på Facebook. Det er meget længe siden, vi sidst har set så brutale konsekvenser af fattigdom i Danmark,« forklarer Mads Bilstrup.

Den store stigning i antallet af fattige børn skyldes ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (tidligere forkortet AE-rådet) især indførelsen af kontanthjælpsloftet, 225-timersreglen og integrationsydelsen.

De trådte i kraft i efteråret 2016, og slår derfor for alvor igennem nu med tallene for 2017. Og med finanslovens beskæring af integrationsydelsen vil udviklingen efter alt at dømme fortsætte.

»I forvejen er 64.500 fattige børn i Danmark alt, alt for mange. Nu vil man med åbne øjne sende flere børn ud i alvorlig fattigdom. Det er rystende,« siger formanden for Dansk Socialrådgiverforening.

Alle børn skal have så lige muligheder som muligt

Udover problemerne her og nu får de børn, der vokser op i fattigdom, også markant ringere muligheder end andre, når de vokser op. For eksempel betyder bare ét ekstra år i fattigdom i teenageårene, at erhvervsindkomsten som voksen bliver 12 procent lavere end ellers.

Samtidig reducerer en opvækst i fattigdom sandsynligheden for blandt andet at få en lang uddannelse og stifte familie, viser den nyeste forskning i fattigdom ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

»Jeg tror, at de fleste er enige i, at vi skal give børn i Danmark så lige muligheder som muligt. Det gør man altså ikke ved at gøre endnu flere børn fattige,« siger Mads Bilstrup.


Illustration: OpenClipart-Vectors / Pixabay.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.