Advarsel mod farlig Outcast Missilraket

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – »Importøren har trukket varen tilbage fra markedet, men det er alligevel havnet i et af sortimenterne, som er en samlet pakke med forskelligt fyrværkeri,« skriver Sikkerhedsstyrelsen.

I forbindelse med tilsynet på fyrværkerisalgssteder landet over har Sikkerhedsstyrelsen fundet en farlig raket til salg på to salgssteder. Raketten er leveret af fyrværkeriimportøren Fyrværkerieksperten og er underlagt et salgsstop, men er ved en fejl ikke blevet taget ud af et sortiment.

Har du købt raketten, skal du levere det tilbage til forhandleren eller aflevere den på genbrugspladsen som farligt affald. Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Outcast Missilraket med batchnummeret 201150-18

Har du købt raketten “Outcast Missilraket” med varenummeret 331.6020 og batchnummeret (parti) 201150-18, skal du lade være med at fyre den af. I stedet skal den leveres tilbage til forhandleren eller afleveres på genbrugspladsen som farligt affald.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Fyrværkeriet blev i april 2019 testet af Sikkerhedsstyrelsen og vurderet til at være farligt for forbrugerne. Derfor blev det underlagt et salgsstop og tilbagetrækning.

Under tilsynet på fyrværkerisalgssteder i forbindelse med nytåret har styrelsen dog fundet raketten til salg på flere salgssteder, blandt andet i Aarhus og Viborg. Styrelsen kan ikke udelukke, at raketten er solgt andre steder, herunder på Sjælland.

Det betyder, at der kan være forbrugere, som har købt det farlige fyrværkeri. Derfor går styrelsen nu ud og advarer.

»Det er en fejl, der ikke må ske, at et salgsstoppet stykke fyrværkeri alligevel havner hos forbrugerne,« forklarer kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Lone Brose og fortsætter:

»Importøren har trukket varen tilbage fra markedet, men det er alligevel havnet i et af sortimenterne, som er en samlet pakke med forskelligt fyrværkeri. Derfor kan der være forbrugere, som har købt raketten.«

Risiko for personskade i forbindelse med affyring

Der findes forskellige batches af raketten. Det er udelukkende raketten med det specifikke vare- og batchnummer, som er omfattet af advarslen.

Da Sikkerhedsstyrelsen i april 2019 testede raketten, fejlede den på en række punkter i forhold til de væsentlige sikkerhedskrav. Blandt andet sprængte raketten i for lav højde, der var glødende nedfald og for lang luntebrændtid.

Det er alt sammen noget, som giver risiko for personskade i forbindelse med affyring.

»Hvis man som forbruger har købt raketten, skal man ikke affyre den, men levere den tilbage til forhandleren,« uddyber kontorchefen og fortsætter:

»Importøren vil igen kontakte salgsstederne for at sikre sig, at der ikke er flere af raketterne til salg, og det følger vi selvfølgelig op på. Det vigtige her og nu er, at ingen forbrugere, som måtte have købt raketten, fyrer den af.«

Øverst: Outcast Missilraket med varenummeret 331.6020 og batchnummeret 201150-18 tilbagekaldes. (Foto: Sikkerhedsstyrelsen). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.