Sådan styrketræner du uden at gå i motionscenter

(Artiklen er udgivet for omkring 2 år siden). 

Artiklen er opdateret for 2 år siden.

Styrketræning er godt for kroppen. Ikke nok med at det vedligeholder kroppens ydre og opbygger muskler, så udskilles der også endorfiner – det vil sige lykkehormoner i hjernen, som øger din indre sundhed og velvære.

Tips og livsstilsstof (Slagelse Media) Mange forbinder styrketræning med noget, man gør i et motionscenter, og mange fravælger derfor styrketræningen i hverdagen, da de skønner, at et medlemskab i en fitnessklub koster mere end de er villige til at give – eller fordi de ikke er trygge i den atmosfære som omkranser mange motionscentre. Der findes dog mange alternativer til styrketræning i et fitnesscenter. Herunder kan du læse om tre af dem.

Den simple – anskaf dit eget udstyr

Du behøver ikke et fitnesscenter på flere hundrede kvadratmeter for at lave en god og succesfuld styrketræning. Mange øvelser kan laves i hjemmet, hvis du har adgang til lidt basisudstyr. Du kommer således langt alene med et fitness-underlag, nogle elastikker, samt et par prisvenlige justerbare håndvægte Tips og livsstilsstof (Slagelse Media).

For nogle få hundrede kroner kan du lave dit eget lille motionscenter i hjemmet, hvilket sparer dig for både transport og de månedlige omkostninger til et medlemskab i et fitnesscenter.

Den friske – brug omgivelserne omkring dig

Når det kommer til styrketræning, handler det om gentagelser. Gentagelser af løft, bevægelser med mere: Og i sagens natur er det underordnet om du løfter en ti kilo tung håndvægt eller en ti kilo tung kasse med bøger. I sidste ende giver dét det samme (så længe du løfter korrekt i forhold til øvelsen).

Vær derfor kreativ i din styrketræning, og tag gerne dine omgivelser i brug. Kun fantasien sætter grænser for, hvilke øvelser du kan lave på selv på en legeplads eller i skoven. Det handler alt sammen om at være kreativ.

Den tidsbesparende – gør det til en del af din hverdag

Som nævnt ovenover behøver du ikke nødvendigvis det dyreste udstyr – ja faktisk behøver du intet. Du laver mange af de øvelser og bevægelser som styrker din krop i hverdagen, bare ikke med så mange gentagelser, som havde du lavet dem i et motionscenter.

Den bevægelse du laver, når du rejser dig fra din stol, kan du for eksempel sagtens simulere et par gange i løbet af din dag, hvis du alligevel står og venter på bussen, dit barn eller kæreste. Eller indkøbsposen fuld af dagligvare – hvad afholder dig fra at løfte den som håndvægte, mens du alligevel går ud mod din cykel eller bil. Det hjælper alt sammen.

Er det lige så givende at træne i hjemmet som ude?

En bekymring mange godt kan have, hvis de vælger at træne i hjemmet, er om det giver det samme. Uden folk omkring dig til at presse dig, er det nemmere at tage sig nogle ekstra lange pauser mellem øvelserne, eller slutte en træning tidligere. I sidste ende handler det dog alt sammen om motivation, og hvor godt du formår at sætte dig selv op til træningen.

Alt erfaring viser dog, at dem der viser dedikation til deres træning – også i hjemmet – kan få lige så meget ud af deres træning, som i et fitnesscenter. En god hjælp hertil, kan være at skemalægge din træning og gøre den til en fast del af din hverdag. Sørg for at planlægge din træning til bestemte dage og tidspunkter, hvor du normalt ikke forstyrres. Dette vil gøre det nemmere for dig bevare koncentrationen og få det maksimale ud af din træning.

Hvordan finder jeg motivationen med hjemmetræning?

Selvom hjemmetræning eller træning udenfor i haven eller naturen har mange fordele, har det dog en meget markant ulempe: Motivationen. Mange oplever en helt særlig motivation ved at træne i et fitnesscenter sammen med andre og fjernes dette element, kan motivationen godt dale. Her er der flere gode råd til, hvad du kan gøre, for at højne din motivation:

Det ene er at finde dig en træningsmakker – det kunne være én du bor sammen med, eller en anden som bor i nærheden, og som er klar på at mødes en gang imellem til fællestræning.

En anden mulighed er at følge et træningsprogram. Sådanne programmer kan du finde både online og som app-løsning, hvor du tilmed kan få skræddersyet din helt egen træning, som du så vil skulle følge. Rigtig god træning.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Anastase Maragos / Unsplash). Bureau/red.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.