Slagelse.News – »Med Tidssporet vil vi ikke bare formidle historien – vi vil gøre den levende og nærværende. Oplevelsesruten vil kombinere kunst, teknologi og formidling, som inviterer både borgere og turister ind i vores fælles fortælling. Det er både en hyldest til dem, der kæmpede for vores frihed, og en oplevelse, der kan give både unge og ældre en dybere forståelse af vores fælles fortid,« lyder det fra 2. viceborgmester i Slagelse Kommune.
Slagelse Kommune har modtaget 292.594,09 kroner i tilskud fra Statens Kunstfonds Pulje til kunst i det offentlige rum til realisering af et nyt kulturprojekt Tidssporet: 2. Verdenskrig. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.
Kort resume skrevet af kunstig intelligens (AI): Slagelse Kommune lancerer kulturprojektet Tidssporet: 2. Verdenskrig den 14. november 2025 med støtte fra Statens Kunstfond. Seks mindesmærker i Slagelse by bliver omdrejningspunkt for en digital og kunstnerisk oplevelsesrute, der formidler besættelsestidens historier gennem lyd, billeder og film – på tre sprog. Projektet markerer 80-året for Danmarks befrielse og skabes i samarbejde med lokale aktører som Sjællands Teater og Slagelse Arkiverne. Med QR-koder på mindesmærkerne inviteres borgere og turister på en sanselig rejse ind i en fælles og vigtig del af historien.
Formidler seks udvalgte mindesmærker
Det nye projekt vil formidle seks udvalgte mindesmærker i Slagelse by gennem kunstneriske og digitale greb og er med til at markere 80-året for Danmarks befrielse. Tidssporet lanceres den 14. november 2025.
Med seks mindesmærker som faste holdepunkter i Slagelses gader inviteres borgere og besøgende fra 14. november 2025 på en sanselig og digital rejse tilbage til en af danmarkshistoriens mørkeste – og mest betydningsfulde – perioder. Slagelse Kommune har modtaget støtte fra Statens kunstfond til at kunne realisere kulturprojektet Tidssporet: 2. Verdenskrig.
Her kan borgere og besøgende se frem til at opleve historierne bag mindesmærkerne gennem ord, billeder, lyd og korte film skabt i samarbejde med Sjællands Teater og forfatter Lærke Malmbak. Alle mindesmærker forsynes med QR-koder, der giver adgang til oplevelsen – på dansk, engelsk og tysk.
Historien gøres levende og nærværende
»Med Tidssporet vil vi ikke bare formidle historien – vi vil gøre den levende og nærværende. Oplevelsesruten vil kombinere kunst, teknologi og formidling, som inviterer både borgere og turister ind i vores fælles fortælling. Det er både en hyldest til dem, der kæmpede for vores frihed, og en oplevelse, der kan give både unge og ældre en dybere forståelse af vores fælles fortid. Det glæder os meget, at Statens Kunstfond bakker op om projektet,« siger 2. viceborgmester Troels Brandt (RV), der er formand for Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget i Slagelse Kommune.
Projektet skabes i tæt samarbejde med Slagelse Arkiverne, Sjællands Teater og Slagelse Bibliotekerne. QR-koder på hvert af de seks mindesmærker vil give direkte adgang til den digitale oplevelse, der bliver lanceret den 14. november – præcis 80 år efter, at glarmester Svend Andersen, kaldet “Pudseren”, blev likvideret i Slagelse for stikkervirksomhed under besættelsen.
»Det er vigtigt, at vi ikke glemmer. Vi skal bruge historien aktivt og formidle den på måder, der rører og engagerer. Derfor ser vi frem til at Tidsporet bliver en vedkommende og vedvarende kulturoplevelse i det offentlige rum,« siger byrådsmedlem Nicki Ottevig (V), der er næstformand i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.
Øverst: Monumentet ved Sct. Mikkels Kirke på Rosengade i Slagelse By forestiller en død frihedskæmper, som er bundet til en henrettelsespæl. Monumentet er skabt af billedhuggeren Gunnar Slot. Ved monumentet er der 21 mindeplader over de faldne modstandsfolk. (Foto: Slagelse Media). PM/roke.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.