Redningsstige til Skælskør Amatør Sejlklub

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 8 måneder siden.

Skaelskor.News – I disse uger bliver der sat yderligere 35 skrigorange redningsstiger op i regionen, herunder i Skælskør Amatør Sejlklub.

35 nye, skrigorange redningsstiger bliver i disse uger sat op i udvalgte havne i Region Sjælland, herunder i Skælskør Amatør Sejlklub.

Stigerne har solcelledrevet lys, så de kan ses fra vandet selv i mørke, og de skal medvirke til at forebygge drukneulykker i havnene, hvor omkring hver fjerde drukneulykke ifølge TrygFondens Nationale Druknestatistik sker.

TrygFonden har doneret redningsstigerne, og allerede nu kan interesserede havne søge om at få del i yderligere redningsstiger. Det skriver TrygFonden i en pressemeddelelse.

Stigerne er skrigorange og har indbygget lys og skridsikre trin

TrygFondens Nationale Druknestatistik har dokumenteret, at der i perioden 2001-2018 druknede i gennemsnit 14 personer om året i danske havne, hvilket svarer til en fjerdedel af alle drukneulykker i Danmark. Det gør havnene til det sted, hvor der i perioden har været flest drukneulykker.

Er man uheldig at falde i havnebassinet, kan en redningsstige være det, der redder livet. I mange havne falder redningsstigerne ind i omgivelserne, og de er svære at se fra vandsiden – særligt når det er mørkt.

TrygFonden har derfor udviklet en ny type redningsstige, der med sin skrigorange farve er nem at få øje på. Stigen har desuden indbygget lys og skridsikre trin, der når helt ned under vandlinjen, så det er nemt at kravle op på land.

»Tusindvis oplever hvert år at være tæt på at drukne, og vi ved, at et af de hyppigste steder for drukneulykker er havnene. Det kan være meget svært at komme op fra et havnebassin ved egen hjælp, hvis der ikke er en redningsstige, og i mange havne er redningsstigerne vanskelige at få øje på,« siger René Højer, der er programchef i TrygFonden, og fortsætter:

»Derfor har vi gennem flere år arbejdet med at udvikle og teste en stige, som er nem at få øje på og let at komme op ad. I denne omgang har vi doneret 180 redningsstiger, og en del af dem er på vej ud i 12 havne i Region Sjælland, hvor de skal medvirke til at øge sikkerheden.«

500 af TrygFondens redningsstiger hænger i hele landet

I alt hænger der nu knap 500 af TrygFondens redningsstiger rundt om i hele landet, hvoraf en række er blevet sat op i forbindelse med test af den nyudviklede stige. Foreningen af Lystbådehavne i Danmark (FLID), der blandt andet er en del af projekt “Sikker Havn” og står for at gennemføre risikovurderinger af havne, ser frem til, at redningsstigerne sættes op.

»Sikkerhed i de danske havne er i de senere år kommet mere og mere i fokus, hvilket bl.a. skyldes, at flere havne i dag er blevet fyldt med liv og mennesker, og at vandaktiviteter er populære som aldrig før,« siger Jesper Højenvang, der er direktør i FLID, og fortsætter:

»Redningsstigerne fra TrygFonden er med til at sætte skub i den positive udvikling og kan hjælpe de enkelte havne med at forbedre sikkerheden – til gavn for både personale og især de mange besøgende, der kommer både til vands og til lands.«

Søsportens Sikkerhedsråd arbejder for at højne sikkerhedskulturen blandt fritidssejlere, lyst- og fritidsfiskere og andre, der bruger vandet, og her glæder man sig over de nye redningsstiger.

»Der er ingen tvivl om, at redningsstiger spiller en central rolle for sikkerheden og trygheden blandt havnens brugere. Selv når der er folk på land til at hjælpe personen i vandet, er det utroligt vanskeligt at få personen op på land, hvis der ikke er en solid redningsstige,« siger Sten Emborg, der er specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd, og fortsætter:

»Hvert år er der drukneulykker i danske havne, som formentligt kunne være undgået, hvis der var flere redningsstiger, og hvis de var mere synlige. Derfor er det et godt initiativ fra TrygFonden at udbrede de nye redningsstiger og sætte fokus på havnesikkerheden.«

Intertesserede havne kan søge om redningsstiger

TrygFonden har allerede åbnet for donation af flere redningsstiger, som havne kan søge frem til den 1. september 2021.

»Nu er de nye redningsstiger i fuld gang med at blive sat op, og jeg glæder mig personligt til at besøge en masse havne i det danske sommerland og se, hvordan stigerne lyser op til gavn for sikkerheden og trygheden. Vi har oplevet en overvældende interesse fra havnene, og derfor har vi allerede åbnet for, at interesserede havne kan søge om en ny pulje redningsstiger, så endnu flere havne kan få glæde af dem,« afslutter René Højer.

Artiklen fortsætter under videoen.

Frem til den 1. september kan ejere af havneområder, hvor der er offentlig adgang, og hvor der færdes mange mennesker, søge om redningsstigerne. Stigerne vil blive leveret i foråret 2022.

Læs mere om, hvordan man søger: Ansøg om en redningsstige fra TrygFonden på respektforvand.dk.

Gør havnens eksisterende redningsstiger synlige

Eksisterende redningsstiger i havnene kan med få ændringer blive endnu mere synlige og øge sikkerheden:

  • Sæt lys på redningsstigerne, så de er synlige både fra land- og vandsiden.
  • Markér stigerne med gult fluorescerende refleksbånd, eller mal dem i en pangfarve (skriggul/skrigorange), så de skiller sig ud fra omgivelserne.
  • Tjek løbende, at redningsstigerne er robuste at kravle op ad.

Øverst: Pressefoto. (Foto: TrygFonden). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.