Fugleinfluenza i fjerkræbesætning ved Skælskør

Skaelskor.News – »De vilde fugle er i gang med deres efterårstræk. Derfor er det vigtigt at alle, der har fugle, følger reglerne, og tager ansvar for at beskytte deres fjerkræ mod smitte fra vilde fugle. Det kan man blandt andet gøre ved at beskytte fjerkræ mod kontakt med vilde fugle,« lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen afliver de næste dage 32.000 kalkuner i en besætning nær Lundby ved Skælskør. Det sker efter fund af fugleinfluenza. Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

32.000 kalkuner påvirket af fugleinfluenza

En større kalkunbesætning ved Lundby nær Skælskør med omkring 32.000 kalkuner er ramt af fugleinfluenza. Det viser prøver, som Statens Serum Institut har analyseret for Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen afliver dyrene over de kommende dage. Dels af hensyn til dyrevelfærden, dels for at begrænse risikoen for smittespredning. Fugleinfluenza smitter kun meget sjældent mennesker.

»De vilde fugle er i gang med deres efterårstræk. Derfor er det vigtigt at alle, der har fugle, følger reglerne, og tager ansvar for at beskytte deres fjerkræ mod smitte fra vilde fugle. Det kan man blandt andet gøre ved at beskytte fjerkræ mod kontakt med vilde fugle,« forklarer Mette Kirkeskov Sie, der er enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Udvalgte zoner skal inddæmme smitte

Fødevarestyrelsen har oprettet en tre km beskyttelseszone og en ti kilometer overvågningszone rundt om den smittede besætning. I begge zoner skal fjerkræ- og fugleejere registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

I zonerne er det blandt andet forbudt at afholde udstillinger med fugle, flytte fugle og produkter fra fugle indenfor og ind og ud af zonen, medmindre Fødevarestyrelsen har givet tilladelse. Fjerkræ og fugle skal beskyttes mod kontakt med vilde fugle. Zonerne er med til at begrænse risikoen for smittespredning.

Fødevarestyrelsen kan tidligst ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning af fuglene og desinfektion af den ramte ejendom er afsluttet.

Mulige eksportbegrænsninger i EU-lande

Når der er fugleinfluenza i en fjerkræbesætning, kan handel med EU-landene fortsætte som hidtil. Flere lande uden for EU lukker typisk for deres import af danske æg, fjerkræ og fjerkræprodukter i mindst tre måneder.

Råd og regler om fjerkræindhegninger

Fugleinfluenza kan blive spredt via vilde fugle, fugleafføring og døde fugle, og blive slæbt med ind i fjerkræindhegninger, når deres ejere går ind til dyrene. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man rengør sine støvler, inden man går ind til fuglene.

Fødevarestyrelsen anbefaler desuden, at alle fugle bliver holdt i en indhegning, som er overdækket med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme i nærheden af foder og drikkevand og dermed smitte besætningen. Udbruddet med fugleinfluenza er det 7. siden årsskiftet. I år er omkring 125.000 fjerkræ aflivet på grund af fugleinfluenza.

Hvis du ser høj dødelighed eller problemer med vejrtrækningen hos dine fugle, kan det være et tegn på fugleinfluenza. Du skal i så fald kontakte en dyrlæge.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Luvhotpepper / iStock). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/jky1