Overnatninger ude i naturen er fordoblet

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Slagelse.News – Undersøgelser viser, at det især er børnefamilierne, der er begyndt at sove udendørs. Det er der også mulighed for i Slagelse Kommune såsom langs Fodsporet, der er en natursti på 48 kilometer.

Over 200.000 danskere bookede sidste år en overnatning i det fri på en af Naturstyrelsens store lejrpladser. Det er en fordobling siden 2013.

Miljøminister Lea Wermelin (S) vil nu undersøge muligheden for fri teltning i endnu flere af statens skove landet over. Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

De sjællandske lejrpladser er populære at booke

Danskernes soveposer samler langt fra støv på loftet. En ny opgørelse viser, at rekordmange napper en nat under stjernerne i løbet af året og vågner op til fuglefløjt og frisk luft i naturen.

Flere end 210.000 bookede sidste år en primitiv overnatning i det fri på en af Naturstyrelsens store lejrpladser. Det er mere end en fordobling, hvis man sammenligner med 2013, hvor man begyndte at registrere antallet af bookinger.

Tallene viser, at især de sjællandske lejrpladser er populære at booke, mens der er plads til, at endnu flere ruller liggeunderlaget ud på de fynske lejrpladser.

Ud over at kunne bruge Naturstyrelsens store lejrpladser, kan danskerne også sove på en af landets 250 små, primitive lejrpladser, eller slå telt op i skove med fri teltning. Her behøves ingen booking, og disse overnatninger tæller derfor ikke med i de nye tal.

Der er for eksempel mulighed for at låne eller leje en række lejrpladser og sheltere i Slagelse Kommune. De ligger som en del af skove, strande eller blot for sig selv.

Læs også: Lejrpladser og sheltere på Slagelse.dk.

Fodsporet i Slagelse Kommune er en natursti på 48 kilometer, som er anlagt på den nedlagte jernbanestrækning mellem Slagelse-Næstved og Dalmose-Skælskør.

Du kan gå, løbe eller cykle gennem de smukke og afvekslende landskaber. Der er shelters, WC, drikkevand, bålhytter, sundhedspladser og sundhedsspor i nærheden af Fodsporet.

Læs også: Fodsporet – cykel- og vandresti på Slagelse.dk.

»Danskerne er blevet vilde med at sove ude i vores fælles natur, og det er en oplevelse, som jeg gerne ser, at endnu flere får glæde af. Derfor vil jeg nu sammen med Naturstyrelsen undersøge, om vi ikke kan åbne op for endnu flere muligheder for fri teltning,« siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Fri teltning i over 200 statsskove i hele Danmark

Der er allerede fri teltning i over 200 statsskove i hele Danmark. Her må man gratis slå sit telt op og tage en enkelt overnatning uden at søge om tilladelse først.

Det er blandt andet på baggrund af et ønske fra Spejderne, at miljøministeren nu vil have undersøgt, om der kan udpeges flere skove til fri teltning.

»Som danskere betaler vi over skatten for, at vi kan tage på gratis ferie i det fri på statens naturområder. Her kan børn, unge og voksne opleve naturen, uden at det kræver en masse planlægning eller udstyr. Jo mere vi kommer ud i den danske natur og får den ind under huden, jo bedre bliver vi til at passe på den,« siger Lea Wermelin.

Det er ikke kun i de lune sommermåneder, at danskerne laver mad over bål og folder liggeunderlaget ud på skovbunden, under teltdugen eller på shelterets planker.

Det er en mulighed, som danskerne benytter sig af året rundt. Tidligere undersøgelser har desuden vist, at det især er børnefamilierne, der i stor stil er begyndt at benytte sig af de gode muligheder for at sove udendørs.

Læs også: Gør cykelturen til en storslået ekspedition.

Læs også: Sporløs i Skælskør – jernbanen til Dalmose.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Reimphoto / iStock). PM/RK/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.