Nu dyrker børnehaver sprogfitness

Slagelse.News – »Vi har udvalgt nogle sjove og lærerige sproglege, som skal styrke børns glæde ved sprog, læsning og læring samtidig med, at børnene får bevæget sig,« lyder det fra Slagelse Bibliotekerne.

Børns sproglige udvikling kommer i endnu højere grad i fokus i 16 børnehaver i Slagelse Kommune, som netop er gået i gang med at dyrke sprogfitness. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Sjov måde ved at skabe glæde ved sprog

Børns sproglige udvikling kommer i endnu højere grad i fokus i 16 børnehaver, som netop er gået i gang med at dyrke sprogfitness. Børnehaverne laver en række sproglege, som alle kombineres med bevægelse. Det skal styrke børnenes læring på en sjov måde ved at skabe glæde ved sprog, bevægelse og læsning.

Ærteposer, tov, kegler, skattekiste og beskrivelser af fem forskellige lege, som kan leges i uderummet. Det er indholdet af en række rekvisitkasser, som 16 børnehaver netop har fået udleveret, da de alle har meldt sig til Sprogfitness.

Legene er udvalgt i fællesskab af Slagelse Bibliotekerne og Skole og Dagtilbud, og dem kan de ældste børn i børnehaverne se frem til at lege i løbet af foråret for at blive mere bevidste om sproget og som en del af forberedelsen til skole.

Læring kombineres med bevægelse

»Vi har udvalgt nogle sjove og lærerige sproglege, som skal styrke børns glæde ved sprog, læsning og læring samtidig med, at børnene får bevæget sig. Vi ved, hvor vigtigt det er at udvikle og stimulere børnenes sprog, og for børn bliver læringen ekstra sjov, når vi kombinerer læringen med fysiske aktiviteter,« siger børnebibliotekar Berit Ahlmann Hansen fra Slagelse Bibliotekerne.

Der vil både være velkendte lege for børnene og lege, som har fået en ny twist, så det er nemt at gå til for både børn og medarbejdere. Ud over at træne børnenes sprogudvikling og ordforråd, så kan sprogfitness også være med til at styrke børnenes sociale færdigheder og samarbejdsevner.

Bedre deltagelsesmuligheder for alle

»Når man laver skoleforberedelse med de ældste børn, så er det ikke altid, at man tænker bevægelse ind. Men børnene behøver ikke sidde på en stol for at lære bogstaverne og deres lyde,« siger leder af Nordbycentret Maria Ringsmose og fortsætter:

»Ved at tænke bevægelse ind, så får børn med sprogudfordringer også bedre mulighed for at være med, for selvom de måske har lidt svært ved ord og udtale, så kan det være, at de er gode til at løbe og genkende bogstaver, så de bliver fuldgyldige deltagere i Bogstavsstafet. Vi håber, at sprogfitness kan være med til at give en øget interesse hos børnehaverne i at arbejde med sprogstimulering og bevægelse, og at sprogfitness på sigt kan udvides til at være en fast del af brobygningsarbejdet mellem skole og dagtilbud.«

Firkløveren glæder sig til ny inspiration

I børnehaven Firkløveren i Slagelse har de også modtaget en rekvisitkasse, som de har taget i brug.

»Vi skyndte os at melde os på da vi fik tilbuddet, for vi kan altid bruge ny inspiration både i forhold til bevægelse og sprogstimulering. Vi glæder os til at få afprøvet alle fem lege og selvfølgelig også til, når vi i foråret skal mødes med andre børnehaver og lege de samme lege på tværs af børnehaverne,« siger leder af Firkløveren Jette Landsvig.

I uge 15 inviterer Slagelse Bibliotekerne og Skole og Dagtilbud alle de deltagende børnehaver til en fælles dag, hvor børnehaverne skal lege de fem velkendte lege, og børnene får diplomer. Sprogfitness er en del af indsatsen BiDS – Bevægelse i Dagtilbud og Skoler i Slagelse Kommune, hvor Nordbycentret har modtaget midler fra “Puljen til krop, sanser og bevægelse på dagtilbudsområdet”.

Øverst: Sprogfitness i Firkløveren. (Foto: Slagelse Kommune). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/pmw7