Kultur- og Naturrygsæk til dagtilbud og folkeskoler

Slagelse.News – »Vi vil sikre, at alle børn i Slagelse Kommune får de samme gode muligheder for at møde og bruge kulturen og naturen i deres nærmiljø. Forløbene skal derfor være med til at styrke både læring, nysgerrighed og fællesskaber,« lyder det fra formanden for Børne- og Ungeudvalget.

Alle børn skal møde kultur og natur som en del af deres skole- og dagtilbudsliv. Derfor igangsætter Slagelse Kommune Kultur- og Naturrygsækken. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Kort resume skrevet af kunstig intelligens (AI): Slagelse Kommune lancerer Kultur- og Naturrygsækken for at sikre, at alle børn i dagtilbud og folkeskoler får adgang til sanselige læringsforløb med fokus på kultur og natur. Initiativet skal styrke børns nysgerrighed, fællesskab og faglige ballast gennem aktiviteter som teater, musik, naturvidenskab og kunst. Forløbene udvikles i samarbejde med lokale aktører og afprøves i en toårig pilotfase fra 2025 til 2027, før en bred udrulning i 2027/28. Målet er at bringe kultur og natur tættere på børns hverdag i hele kommunen.

Styrker børn kulturelle og naturfaglige ballast

Med Kultur- og Naturrygsækken får alle børn i dagtilbud og folkeskoler adgang til inspirerende og sanselige læringsforløb, der styrker deres kulturelle og naturfaglige ballast og giver dem mulighed for at undres, udfolde sig kreativt og deltage aktivt.

Kultur- og Naturrygsækken består af en række målrettede læringsforløb for børn i dagtilbud og skoler, der kombinerer kultur, natur og læring. Formålet er at give alle børn adgang til lokale oplevelser og aktiviteter, der styrker deres fællesskab, tidlige naturfaglige nysgerrighed og kulturelle dannelse gennem aktiviteter som blandt andet musik, teater, fortælling, podcast, verdensarv og samtidskunst koblet med naturvidenskab.

Børn møder kulturen og naturen i nærmiljøet

»Vi vil sikre, at alle børn i Slagelse Kommune får de samme gode muligheder for at møde og bruge kulturen og naturen i deres nærmiljø. Forløbene skal derfor være med til at styrke både læring, nysgerrighed og fællesskaber,« siger byrådsmedlem Unnie Oldenburg (S), der er formand for Børne- og Ungeudvalget.

Forløbene udvikles i et tæt samarbejde mellem Slagelse Naturskole og lokale kulturaktører som Slagelse Bibliotekerne, Slagelse Musikhus, Slagelse Musikskole, Slagelse Museum, Sjællands Teater, Trelleborg og Kunsthal Kongegaarden og kvalificeres i samarbejde med pædagogisk personale i kommunen.

Kulturoplevelser kobles med naturoplevelser

»Med Kultur- og Naturrygsækken sætter vi fokus på at bringe vores rige, lokale kulturliv tæt på børn og unges hverdag i samarbejde med de mange dygtige aktører. Vi vil skabe et fundament, hvor børn oplever den lokale kultur og natur tæt på og i sammenhæng med hinanden. Samtidig vil vi gerne vise børn og unge, at kommunen rummer rigtig mange kultur- og naturtilbud, som alle kan være en del af hele livet,« forklarer 2. viceborgmester Troels Brandt (RV), der er formand for Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.

I skoleårene 2025/26 og 2026/27 gennemføres en toårig pilotfase med udvalgte forløb i dagtilbud og skoler. Undervejs indsamles erfaringer og feedback fra børn, medarbejdere og samarbejdspartnere. Det danner grundlag for en evaluering og en videreudvikling af modellen, som forventes udrullet bredt fra 2027/28.

Øverst: Genrefoto. (Foto: SbytovaMN / iStock). PM/roke.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/tesn