Øjenprofessor hjælper nærsynede kineserne

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Professor Torben Lykke Sørensen fra Sjællands Universitetshospital skal hjælpe kinesere, som måske bliver nærsynede af deres studier og telefoner.

Kina investerer massivt i forskning i øjensygdomme, og derfor har Eye Hospital of Wenzhou Medical University nu udnævnt professor Torben Lykke Sørensen fra Sjællands Universitetshospital og Københavns Universitet til adjungeret professor. Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Professor i Region Sjælland hjælper kinesisk universitet

Som nyudnævnt professor ved Wenzhou Medical University i Kina skal Torben Lykke Sørensen de næste tre år være tilknyttet universitetet som samarbejdspartner, der bidrager til forskning, holder kurser og mødes med forskere og studerende.

»Jeg er meget glad for udnævnelsen, og jeg ser det som en virkelig spændende mulighed for mig netop nu at være med i Kina, hvor de satser helt enormt på øjenforskning,« siger Torben Lykke Sørensen.

Han forudser, at Kina i løbet af de næste ti år vil være langt foran nogle af de lande, der ellers er med i første række.

Børn og unge bliver måske nærsynede af mobiltelefoner

De sidste fire-fem år har de i provinsen Zheijiang åbnet en lang række øjenhospitaler og forskningscentre, og Wenzhou Medical University står for eksempel også for behandlingerne på det førende internationale hospital i Kinas største by Shanghai.

»I Kina har de et kæmpe problem med rigtig mange børn og unge, der bliver meget nærsynede, grænsende til blinde, muligvis fordi de studerer intensivt og ser for meget på telefoner og tablets,« fortæller Torben Lykke Sørensen og fortsætter:

»Ligeledes har de i Kina rigtig mange patienter med diabetes og karsygdomme, hvor øjnene også påvirkes, så de har stort fokus på at udvikle nye behandlinger, som vi kan blive inspirerede af.«

Kinesere og danskere skal udveksle viden og information

Selvom Torben Lykke Sørensen nu skal til Kina et par gange om året i to til tre ugers tid, så vil han fortsat passe sit arbejde som professor og forskningsleder på Øjenafdelingen i Roskilde og på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet, hvor han er en af Danmarks førende forskere inden for øjensygdomme AMD, Aldersbetinget Makula Degeneration (alderspletter øjenforkalkning).

Med samarbejdet forventer Torben Lykke Sørensen også, at de to universitetshospitaler kan udveksle ph.d.-studerende. Derudover vil han kunne få adgang til en enorm analysekapacitet og store mængder data fra det folkerige land, hvor de blandt andet tager mange billeder af folks øjne og er gode til at automatisere billedbehandlingen.

De har også en lidt anden tilgang til mange sygdomme. De har for eksempel et stort fokus på ernæringens betydning for sygdomme.

»Det gør vi faktisk forbløffende lidt ud af i Danmark, men det kan vi sikkert lære en masse af,« siger Torben Lykke Sørensen.

Udover at trække på Torben Lykke Sørensen kapacitet som forsker har kineserne også vist stor interesse for vores mere balancerede arbejds- og familieliv.

»De vil meget gerne lære, hvordan vi både kan bedrive forskning og akademisk udvikling på højt niveau uden at arbejde 80 timer om ugen, som de typisk gør. I dag mister de for meget talent og taber akademisk fart, fordi kvinderne springer fra, når de får børn og fordi medarbejderne generelt udtrættes og falder fra efter nogle år med så stort arbejdspres, « afslutter Torben Lykke Sørensen.

Øverst: Torben Lykke Sørensen. (Foto: Region Sjælland). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.