Få 2.000 kroner for at skrotte din brændeovn

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Miljø- og fødevareministeriet betaler dig cirka 2.000 kroner, hvis du skrotter din gamle brændeovn. Du kan søge online allerede nu, hvis din brændeovn opfylder betingelserne.

Danmarks cirka 700.000 brændeovne spreder hygge, men også luftforurening.

Brænderøgen kan være en gene for naboer, men kan også øge risikoen for alvorlige sygdomme, og ifølge DCE er der hvert år cirka 400 for tidlige dødsfald i Danmark som følge af partikelforurening fra brændeovne.

Derfor lancerer miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) nu en skrotpræmie på 2.000 kroner for at vinke farvel til de mest osende brændeovne fra før 1995. Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Stor del af luftforureningen kommer fra brændeovne

»En uforholdsmæssigt stor del af luftforureningen kommer fra de ældste brændeovne, der udleder op mod fem gange så mange partikler som en ny,« siger Jakob Ellemann-Jensen og fortsætter:

»Samtidig udnytter nye brændeovne brændet mere effektivt. Derfor har regeringen sat 46 millioner kroner af til at få skrottet de værste. Man kan søge fra i dag, og det er først til mølle, så jeg vil opfordre alle med en gammel oser til at gribe lejligheden.«

Omkring 70 procent af partikelforureningen i Danmark fra danske kilder stammer fra brændeovne.

Man må gerne købe en ny og bedre ovn i stedet

Puljen er nok til at støtte skrotningen af cirka 19.000 ældre brændeovne. Men man må gerne købe en ny og bedre ovn i stedet, understreger ministeren.

»Det skal fortsat være muligt at have en brændeovn og tænde op hjemme i stuen. Derfor kommer vi ikke med forbud,« forklarer Jakob Ellemann-Jensen og fortsætter:

»Det handler om at komme af med de brændeovne, der forurener mest. Så kan man købe en ny svanemærket brændeovn eller omlægge til varmepumpe eller noget tredje. Det skal staten ikke bestemme.«

Sådan søger du skrotningstilskud for brændeovne

Skrotningstilskuddet til brændeovnsejeren er 2.215 kroner, men der er udgifter på 175 kroner plus moms til den lokale skorstensfejer for at kontrollere om din ovn lever op til kriterierne for ordningen

For at din brændeovn er berettiget til tilskud skal den leve op til følgende:

  • er produceret før 1995
  • var tilsluttet på adressen pr. 1. december 2018
  • er skrottet: erstattet af en ny eller afmeldt og ildstedet lukket, det vil sige røgrør til-muret.

Du kan herefter ansøge digitalt via dit NemID på Miljøstyrelsens hjemmeside. Din ansøgning forventes behandling inden for tre uger.

Du søger skrotgodtgørelse på: braendefyringsportalen.dk.

Ordningen gælder både for lejere og ejere – og ligeledes i sommerhuse. Du kan kun søge én gang – og der kan kun søges om tilskud til én brændeovn på adressen. Din gamle brændeovn skal afleveres på genbrugspladsen og må ikke tilsluttes på ny.

Øverst: Brændeovn. (Genrefoto: tookapic / Pixabay). /rk

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.