Danske soldater er kommet hjem fra Estland

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Soldaterne fra det danske bidrag til NATOs fremskudte tilstedeværelse i Baltikum er nu hjemme i Danmark. Det gælder også Gardehusarregimentet fra Slagelse By.

Soldaterne fra det danske bidrag til NATO’s fremskudte styrke i Baltikum (eFP) vendte tilbage til Danmark og deres pårørende fredag og lørdag.

De danske soldater har været en del af en britisk ledet kampgruppe i Estland siden januar 2018. Det skriver Forsvarskommandoen i en pressemeddelelse.

Panserinfanterikompagni fra Gardehusarregimentet

Forsvaret har haft to hold af sted på hver omkring 200 soldater, som har haft base i den estiske by Tapa. Soldaterne fra det sidste af de to hold blev fredag og lørdag modtaget af deres pårørende i Roskilde og Karup.

Hovedbidraget har bestået af et panserinfanterikompagni fra Gardehusarregimentet, der blandt andet holder til i Slagelse By, et logistikelement, et støtteelement (NSE) og en militærpolitistation samt et stabsbidrag på ni officerer og befalingsmænd.

NATO-alliancen vil ikke acceptere krænkelser af suverænitet

Forsvarschef general Bjørn Bisserup var blandt dem, der tog imod det første fly, der landede fredag, hvor han takkede soldaterne for deres indsats.

Han understreger samtidig betydningen af den opgave, som soldaterne har løst.

»Forsvaret har med sin tilstedeværelse i Estland vist, at Danmark bakker op om de baltiske lande og sammenholdet i NATO-alliancen. Og vi har sendt et klart signal om, at NATO-alliancen ikke vil acceptere krænkelser af de baltiske landes suverænitet, eller at nogen indleder en konflikt i vores nærområde. Det er en vigtig opgave, som vi fortsætter,« siger forsvarschef Bjørn Bisserup.

Forsvarschefen henviser til, at Danmark allerede i starten af 2020 sender et nyt hovedbidrag med cirka 200 soldater tilbage til Estland. Indtil da vil Forsvaret været repræsenteret med et mindre stabsbidrag.

Viden og erfaring om skovkamp og kamp i uoverskueligt terræn

Forsvarschefen fremhæver også det militære udbytte af soldaternes ophold og træning i Estland. Særligt evnen til at gennemføre skovkamp og kamp i uoverskueligt terræn har tilført ny viden og erfaring til de danske soldater og enheder.

»Der er ingen tvivl om, at Forsvaret får nogle enheder og soldater hjem, hvis faglige niveau er meget højt. Samlet set vil de med deres høje faglige niveau og viden kunne bidrage positivt til fagligheden i den hjemlige struktur,« fastslår forsvarschefen.

Danmark er et ansvarligt land, der reagerer på trusselsbilleder

Forsvarsministeren understreger, at soldaterne har løst en skarp og vigtig opgave i Estland:

»I har vist, at Danmark er et ansvarligt land, der reagerer, når trusselsbilledet ændres. I har vist, at Danmark gør sin del, og at vi er en troværdig allieret. I har stået vagt om sikkerheden – ikke kun Estlands, men også Danmarks,« sagde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ved modtagelsen i Roskilde Lufthavn i dag.

Læs også: Gardehusarregimentet kommer hjem fra Estland.

(Øverst: eFP hold 2 ankom til Estland den 9. juli 2018. Foto: Forsvarsgalleriet).

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.