Børns brug af cykelhjelm slår ny rekord

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – Antallet af skolebørn med cykelhjelm er historisk højt. Det viser en undersøgelse i 33 byer, herunder Slagelse. De yngste skolebørn er de bedste, mens teenagerne har problemer. Hver anden teenager siger, at forældrene har indflydelse på det. »Børn kopierer de voksnes adfærd,« udtaler Rådet for Sikker Trafik. Altså skal forældrene huske at bruge cykelhjelm.

Stadig flere børn spænder hjelmen, når de skal cykle til skole. Antallet er historisk højt, viser en landsdækkende cykelhjelmstælling på skolevejene, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført. Det oplyser rådet i en pressemeddelelse.

En stigning fra 33 procent til 82 procent blandt børn

82 procent af alle cyklende skolebørn spændte sidste år cykelhjelmen, når de satte sig på cyklen og kørte i skole. Det er en signifikant stigning i forhold til året før, viser den årlige cykelhjelmstælling, som Rådet for Sikker Trafik og kommunerne har gennemført ved skoler i 33 byer.

Undersøgelsen har været gennemført siden 2004. Dengang brugte 33 procent af skolebørnene hjelm. Det tal er altså nu steget til 82 procent, hvilket er historisk højt.

»Det er meget positivt, at stadig flere børn spænder hjelmen. Det betyder med andre ord, at vi fremover vil se færre hovedskader blandt børn og unge. Det er godt, da en hovedskade kan have alvorlige konsekvenser,« siger Rosa Nissen, der er specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Vigtigt at forældrene går foran som gode eksempler

Det er især de yngste skolebørn, der er gode til at få hjelmen på. Blandt de 6-9-årige skolebørn bruger 94 procent hjelm, mens det blandt skolebørn over 12 år nu er 63 procent, der har cykelhjelmen på, når de cykler i skole, viser Rådet for Sikker Trafiks cykelhjelmstælling.

Forklaringen på denne forskel er ofte, at teenagerne kigger meget på, hvad vennerne gør. Har først nogle af vennerne droppet cykelhjelmen, så kan det hurtigt sprede sig. Men den gode nyhed er, at forældrene stadig spiller en stor rolle.

I en tidligere undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik siger hver anden teenager, at forældrene har større indflydelse på dem, end vennerne har. Med andre ord smitter forældrenes holdning og adfærd af på de unge.

Derfor er det også vigtigt, at endnu flere forældrene går foran som det gode eksempel og bruger hjelm. I dag er det kun halvdelen af de 26-60-årige cyklister, der bruger hjelm, viser cykelhjelmstællingen.

»Børn kopierer de voksnes adfærd, så hvis mor og far cykler uden hjelm, er der større risiko for, at børnene også selv dropper hjelmen, så snart de kan komme til det. Om vi kan lide det eller ej, så er vi forældre vigtige rollemodeller på mange områder for vores børn. Også når det handler om at bruge cykelhjelm,« siger Rosa Nissen.

Bag om undersøgelsen af børns brug af cykelhjelme

Cykelhjelmstællingen er gennemført i efteråret 2020 i 33 byer af forskellig størrelse, hvor Rådet for Sikker Trafik og kommunerne har observeret 8.315 cyklende børn ved indgangen til deres skole.

De 33 byer i cykelhjelmstællingen er:

  • Storbyer: Frederiksberg, København, Odense, Aalborg og Aarhus.
  • Mellemstore byer: Slagelse, Albertslund, Ballerup, Esbjerg, Gladsaxe, Haderslev, Herning, Hillerød, Køge, Lyngby, Næstved, Randers, Skanderborg, Svendborg, Vejle og Viborg.
  • Mindre byer: Assens, Dragør, Frederikssund, Middelfart, Nyborg, Nykøbing Falster, Ribe, Skjern, Sorø, Sæby, Thisted og Aabenraa.

Cykelhjelmsbrugere i skoletrafikken:

  • 6-9-årige: 94 procent
  • 0-12-årige: 89 procent
  • Over 12 år: 63 procent
  • Alle skolebørn: 82 procent.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.