Antallet af dræbte motorcyklister stiger

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Artiklen er opdateret for 6 år siden.

Sommeren er kommet tidligt, og det får mange motorcyklister ud på vejene. Desværre får det antallet af dræbte motorcyklister til at stige, og det skyldes ofte for høj fart. Rådene er: Overhold hastighedsbegrænsningen, kør efter forholdende, brug pangfarver og bær airbagvest.

Når temperaturen stiger og solen skinner, kender de fleste motorcyklister fornemmelsen af, at motorcyklen kalder på at blive luftet. Tal fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) viser, at der har været over 20 procent flere solskinstimer i marts, april og maj i år end i samme periode i 2017.

De mange motorcykler på vejene har desværre også kunnet aflæses i antallet af nyhedsoverskrifter, og allerede i starten af juli i år er antallet af dræbte motorcyklister oppe på samme niveau som for hele 2017.

I det første halvår af 2018 er 10 motorcyklister blevet dræbt på vejene, og det betyder, at 2018 sandsynligvis kommer til at koste flere motorcyklister livet end sidste år, hvor der ifølge Vejdirektoratets opgørelse blev dræbt 11 motorcyklister.

Bekymrende med så mange dødsulykker i 2018

»Det er bekymrende, at der er sket så mange dødsulykker i år. Selv om de fleste motorcyklister kører pænt, er meldingen fra politiet, at flere af forårets ulykker skyldes for høj fart på motorcyklen. Af erfaring ved vi, at for høj fart kan bidrage til, at en bilist kan fejlvurdere hastighed og afstand eller måske helt overse motorcyklisten og derfor ikke overholder sin vigepligt,« siger Jeppe Holm Gudmandsen, pressemedarbejder i Rådet for Sikker Trafik.

Motorcykelklubben “MC Touring Club” har en klar med en opfordring til alle motorcyklister om, at man skal at passe godt på sig selv, og at man er nødt til selv at tage ansvaret for sin egen sikkerhed. Det er også en god ide at gøre sig så synlig som muligt med for eksempel gule eller grønne pangfarver på hjelm og motorcykeltøj. I øvrigt bør man bære airbagvest.

De mest typiske motorcykelulykker:

  • Motorcyklist kører op bag i holdende bil.
  • Motorcyklist kører ind i et sving med for høj fart og mister herredømmet.
  • Bilist, der kører ud fra sidevej, fejlvurderer hastighed og afstand eller overser helt motorcyklist.
  • Bilist, der skal svinge til venstre, overser en modkørende motorcyklist, som ofte kører med for høj fart.
  • Motorcyklist under overhaling opdager for sent og ofte med for høj fart, at bilen foran er ved at svinge til venstre.

Læs mere på: sikkertrafik.dk

Ifølge Vejdirektoratets opgørelse blev 11 motorcyklister dræbt i 2017, hvilket var det laveste antal siden 2012. En opgørelse af medieomtaler foretaget af Rådet for Sikker Trafik i juli 2018 viser, at der på nuværende tidspunkt er 10 dræbte motorcyklister på danske veje i år. Tallet for 2018 er ikke et officielt og endeligt tal, men typisk bliver antallet i den endelige opgørelse højere, da nogle svært tilskadekomne personer dør af deres skader i tiden efter ulykken.


Arkivfoto: Rådet for Sikker Trafik.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.