Undgå blodpropper på lange flyrejser

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Artiklen er opdateret for 6 år siden.

Mange er på vej på ferie, og det er en af årets travleste dage i Københavns Lufthavn. Flyrejser har en vis risiko, men du kan gøre risikoen for en blodprop mindre.

Det er en af årets største rejsedage, og det er ikke ualmindeligt med 10-15 timers flyvetid til fjerne rejsemål. Risikoen for at udvikle blodprop i benet under turen er lille, men du kan gøre risikoen mindre.

Personer, der tidligere har haft en blodprop i benet, gravide, overvægtige samt personer, der har aktiv cancer eller tager p-piller, kan have en lille øget risiko for at få en blodprop i benet under en flyrejse.

Heldigvis er risikoen meget lille, men det er vigtigt at være opmærksom på problemet. Personer med særlige risikofaktorer skal tale med deres læge inden rejser over 6 timer

Du kan selv være med til at mindske gener, der kan være forbundet med en flyrejse som for eksempel at:

  • Drikke rigeligt med væske
  • Undgå stramtsiddende tøj
  • Bevæge dig under flyveturen

Ved en blodprop i benet kan læggen blive øm, varm, hævet og rød. Desuden kan de overfladiske vener blive mere tydelige. I sjældne tilfælde kan blodproppen løsne sig og via blodbanen nå lungerne og medføre en blodprop i lungen. Her vil symptomerne være smerter i brystet, hoste og åndenød.

Du skal søge læge, hvis du får ovenstående symptomer. Symptomer på blodprop i benet kan forekomme helt på til 8 uger efter lange flyrejser.

Andre gener forbundet med flyrejser kan være, propper i ørerne, dehydrering, tørre øjne og hud, transportsyge.

Læs om flyrejser og sygdom på: sundhed.dk


Foto: Eisenmenger / Pixabay


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.