Alt for mange bilister kigger på mobilen under kørslen

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Hver tredje bilist læser e-mails eller beskeder bag rattet; og 17 procent siger, at de tager billeder, mens de kører bil. Ny kampagne vil gøre det upopulært at tjekke mobilen, når man kører bil.

Det skal være en bevidst handling at lægge mobilen fra sig

Alt for mange danskere bliver fristet til at betjene mobilen, mens de kører bil. Det er et tegn på, at mange har svært ved at lægge mobilen – også selvom de er i en situation, hvor de burde koncentrere sig om noget andet.

I en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, svarer 36 procent af de 1.509 adspurgte bilister, at de læser beskeder eller e-mails på mobilen, selvom de kører bil.

Det gør de på trods af, at flere end ni ud af ti i samme undersøgelse svarer, at de synes, det er farligt, når andre bilister bruger håndholdt mobil, mens de kører bil.

»Det er jo bemærkelsesværdigt, at bilisterne godt kan se, at det er farligt at bruge mobilen bag rattet, når det er andre, der gør det, men at de alligevel selv kigger på den en gang imellem. I den nye kampagnefilm arbejder vi med at gøre det til en bevidst handling at lægge mobilen fra sig under kørslen, så folk beslutter at slukke mobilen eller lægge den væk, når de skal køre,« siger seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, Lisbeth Sahl.

Derfor har Rådet for Sikker Trafik samt Forsikring & Pension netop lanceret en ny kampagne, som hedder “Læg mobilen, så er du lægger“. Kampagnen arbejder med ordspillet om at være “lækker,” og at man “lægger” noget fra sig.

Tager billeder med telefonen under kørslen

Når man spørger danskerne om, hvad de laver bag rattet, er resultatet ikke altid opløftende læsning. I undersøgelsen om danskernes vaner bag rattet, er der mange eksempler på risikabel brug af mobilen, der let kan skabe ulykker eller farlige situationer.

For eksempel svarer 63 procent, at de betjener GPS, mens de kører, 27 procent svarer, at de skriver beskeder, og 17 procent siger, at de tager billeder, mens de kører bil.

Selvom en del af de adspurgte kun gør de farlige ting sjældent, er det fortsat et problem, for det er umuligt at vide, hvornår der opstår en kritisk situation, som kræver ens opmærksomhed.

»Man kan godt blive forbavset over, hvad folk kan finde på at lave, mens de kører bil, for der kan næppe være tvivl om, at mobilen ofte tager opmærksomheden fra kørslen. Vi oplever, at der kommer et stigende antal skader på biler, som er svære at forklare med andet end uopmærksomme bilister,« siger Nicolai Schacke, pressekonsulent i brancheforeningen Forsikring & Pension.

Lange kiggekøer og mange billeder af ulykkesstedet

I går omkom otte mennesker i en voldsom togulykke på Storebæltsbroen. Det førte til lange kiggekøer, hvorpå Fyns Politi ligefrem måtte lukke broen.

Fyns Politi måtte endvidere uddele 40 bøder til bilister, som tog billeder af ulykkesstedet fra deres bil. Det er både uetisk og ulovligt.

Læs også: Opdateret: Togulykke på Storebæltsbroen.

(Foto: Rådet for Sikker Trafik).

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.