Spar 1.000 kroner om året på din elregning

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Slagelse.News – Underholdning og hårde hvidevarer koster mest i strøm, men der er op mod 1.000 kroner om året at spare på elregningen, hvis du vælger de rigtige produkter.

Når danskerne skal underholdes, kommer elmåleren ofte på overarbejde. Hele 35 procent af danskernes strømforbrug går nemlig til TV, computer, spillekonsoller og lignende.

De klassiske hårde hvidevarer som vaskemaskine, tørretumbler og køleskab fylder også godt i strømforbruget i de danske hjem med 36 procent. Det viser en opgørelse fra Energistyrelsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Fordelingen af danskernes elforbrug. Illustration og kilde: Energistyrelsen.

Minister: »Én krone sparet, er en krone tjent«

»Én krone sparet, er en krone tjent. Og det gælder i sandhed også, når vi taler om vores elforbrug. Der bliver løbende arbejdet på at gøre alt fra computere til køleskabe mere energieffektive, men mønstrene i vores strømforbrug ændrer sig jo hele tiden,« siger energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) og fortsætter:

»Derfor er der ingen tvivl om, at det er en god idé at kende sit eget strømforbrug. For jo mindre strøm, vi bruger, desto bedre er det for klimaet – og for pengepungen.«

Hver dansker bruger cirka 3.200 kroner om året

I gennemsnit bruger vi hver især cirka 1.600 kWh strøm om året, hvilket svarer til en årlig elregning på cirka 3.200 kroner. Og mens de 35 procent af forbruget går til tv og underholdning, så går typisk cirka 20 procent til vask og 12 procent til belysning.

Ved at være bevidst om sine vaner og vælge de mest energieffektive apparater, kan en gennemsnitsdansker barbere op mod 1.000 kroner af sin elregning årligt.

På Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk er det med en ny beregner muligt at tjekke strømforbruget fra apparater og maskiner i hjemmet.

På den måde kan man for eksempel se, hvad der er at spare på at udskifte vaskemaskinen til en model med et bedre energimærke.

Se strømberegneren på: SparEnergi.dk.

Fakta om strømforbruget i et typisk hjem

  • Strømforbruget til underholdning, hvilket vil streaming, spil, musik og så videre afhænger af apparaternes alder og af, hvor meget de bliver brugt.
  • Hvis man både har bærbar computer, surroundsound, spilkonsol og TV an forbruget af strøm nemt løbe op i næsten 900 krroner om året.
  • Skalaen på energimærket varierer fra produkttype til produkttype. For de fleste produkter går skalaen til A+++, for andre produkttyper er A den bedste klasse. Den bedste klasse er dog altid markeret med en mørkegrøn pil.
  • Hårde hvidevarer og underholdning tager den største andel af danskernes elforbrug.

(Genrefoto: ananthu_nalloor / Pixabay).

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.