Sådan undgår dine børn ulykker på trampolinen

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Hver fjerde familie glemmer at tjekke trampolinens stand. Det øger risikoen for ulykker. Læs, hvordan du sikrer jeres trampolin.

60 procent af børnefamilierne lader trampolinen stå ude året rundt, og hver fjerde tjekker kun trampolinens stand hvert andet år eller sjældnere. Det og forkert hoppeadfærd giver risiko for ulykker. Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Hver fjerde familie glemmer at tjekke trampolinens stand

Når træerne springer ud, springer mange børn op på trampolinen i haven. Det er sundt og sjovt at hoppe, men forkert adfærd og manglende sikkerhedstjek af trampolinen giver risiko for ulykker.

Tal fra en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Børneulykkesfonden, viser, at 60 procent af børnefamilierne lader trampolinen stå ude året rundt, og hver fjerde familie glemmer at tjekke, hvilken stand den er i.

Rustne fjedre, huller i dugen og løse ben og kantpuder øger risikoen for, at legen ender galt.

»Det er vigtigt, at forholdene på og omkring trampolinen er sikre, så man tager sine forholdsregler imod de ulykker, en slidt trampolin kan forårsage ulykker,« siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden, og fortsætter:

»Jeg anbefaler derfor, at man følger vores råd til, hvordan en trampolin sikkerhedstjekkes. Trampolinen er jo et fantastisk redskab til at få børn i bevægelse, så de skal endelig have lov at hoppe løs, så længe det foregår på en sikker måde.«

Forældre bør tjekke, at skruer og kantpuder er sikre

Når man lader trampolinen stå ude hele året, skal man være særligt opmærksom på at tjekke trampolinens sikkerhed. Kulde og fugt kan gøre trampolinen rusten og mør. Det – sammen med forkert hoppeadfærd – øger risikoen for ulykker.

Heldigvis kan forældre mindske risikoen. Børneulykkesfonden og Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at forældre tjekker trampolinen hvert forår og efterår.

»Forældre bør tjekke, at skruer og kantpuder er sikkert monteret, og at samlinger og ben sidder ordentligt fast. Man bør også skifte rustne fjedre og tjekke, at der ikke er huller eller revner i dugen,« siger kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen, Mette Cramon.

De bør også sikre sig, at der er god plads over og rundt om trampolinen, og at underlaget er jævnt og blødt.

Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Børneulykkesfonden. Der er gennemført 1.017 CAWI-interviews med danske forældre i alderen i 18-65 med hjemmeboende børn under 16 år. Undersøgelsen er foretaget i januar/februar 2019.

De fem gode og vigtige trampolinråd:

  1. Hop altid kun én ad gangen.
  2. Brug altid sikkerhedsnettet.
  3. Slå aldrig saltomortaler eller lignende.
  4. Børn under seks år skal overvåges af en voksen.
  5. Udfør jævnligt et sikkerhedstjek af trampolinen.

Sådan udfører du et sikkerhedstjek:

  • Sørg for, at skruer og kantpuden er sikkert monteret.
  • Tjek, at samlingerne og benene sidder ordentligt fast.
  • Skift rustne fjedre, og tjek, at dugen er uden huller eller revner.
  • Tjek trampolinens omgivelser – er der god plads over og rundt om trampolinen.
  • Undersøg om underlaget er jævnt og blødt.

Øverst: Børneulykkesfonden og Sikkerhedsstyrelsen opfordrer forældre til at tjekke trampolinen to gange om året. (Foto: Sikkerhedsstyrelsen). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.