Danskerne er vilde med at læse om fnat

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Sundhedsstyrelsen oplever stor interesse for behandling af fnat. Er du også interesseret i mider – eller har du dem selv?

Sundhedsstyrelsen oplever i disse tider stor interesse for, hvordan fnat behandles. I månedens udgave af Månedsbladet Rationel Farmakoterapi er den nyeste viden samlet om, hvordan man kan forebygge og behandle fnat. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Svært at komme af med fnat på trods af behandling

Det kan være svært at komme af med fnat, og på trods af flere behandlinger er der mange, der fortsat har udslæt og kløe.

»Hvis man vil være sikker på at komme fnat til livs, skal alle, som den smittede har været i tæt kontakt med, også behandles. Det er vigtigt, at instruktionen for, hvordan medicinen skal bruges, bliver fulgt nøje, og samtidig skal der være en grundig rengøring af hjemmet,« siger læge Sarah Wåhlin-Jacobsen og tilføjer:

»På Sundhedsstyrelsens hjemmeside og i Månedsbladet står der mere om, hvordan man kan bekæmpe miden, og hvad man som læge og patient skal være særlig opmærksom på.«

Ubehaget fra fnat kan fortsætte i helt op til seks uger

Det er normalt, at kløen kan fortsætte i op til 6 uger. Men der bør overvejes anden behandling, hvis udslettet og kløen ikke bliver bedre omkring en uges tid efter behandling med permethrin 5% creme – og cremen er anvendt, som den skal.

Der findes ikke andre markedsførte lægemidler end permethrin i Danmark. Derfor kræver anden behandling, at lægen får en udleveringstilladelse fra Lægemiddelstyrelsen, eller at medicinen fremstilles på apoteket.

Hjemmet skal rengøres for mider eller stå urørt i en uge

Grundig rengøring af hjemmet for mider er essentielt, inklusive støvsugning af senge og stofmøbler. Tøjet skal vaskes ved 60 grader.

Alternativt skal tøj og andre genstande stå urørt (for eksempel i en plasticpose) i minimum 3 døgn, men gerne op til en uge, afhængig af temperatur og luftfugtighed.

Fnat er en kløende hudlidelse, som skyldes smitte med fnatmider. Fnat smitter vanligvis ved direkte hud til hud kontakt, men kan i sjældne tilfælde smitte via genstande, for eksempel håndklæder, sengetøj, tøj og stofmøbler. Det er som udgangspunkt ikke farligt at have fnat, men kløen kan være meget generende. For at stoppe smittespredningen er det vigtigt at kontakte egen læge hurtigst muligt.

Læs mere om fnat: her og her.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Tharakorn / iStock). /rk

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.