Nyuddannet kok fra ZBC nomineres til prestigefuld pris

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Slagelse.News – Under kokken Kristian Berg Madsens præsentation fik en gæst flashback til barndomsminder med sine bedsteforældre og blev så rørt, at hun kom til at græde, da hun spiste desserten.

Kristian Berg Madsen, der er nyuddannet kok fra ZBC, blev glad, da han fik beskeden om, at han er nomineret til Oluf Brønnums Fonds Talentpris.

Prisen, der uddeles til en nyudlært kok med et håndværksmæssigt talent ud over det sædvanlige, består – udover æren – af et rejsegavekort på 50.000 kroner. Det oplyser Oluf Brønnums Fond i en pressemeddelelse.

»Jeg havde ramt en person på et dybere plan«

At en gæst bliver rørt, sker ikke hver dag, men det skete, da Kristian Berg Madsen serverede en dessert med ærter, havesyre og fløde.

Desserten var en hommage til mormor og morfar og farmor og farfar, med hvem han som dreng plukkede ærter og solmodne jordbær, der blev spist med masser af fløde. Minder han havde lyst til at bruge i sin dessert.

Han elsker duften og synet af nyslået grønt græs, når det lige har regnet, og der opstod ideen til at skifte jordbær ud med ærter.

En gæst fik under Kristian Berg Madsens præsentation flashback til lignende barndomsminder med sine bedsteforældre og blev så rørt, at hun kom til at græde, da hun spiste desserten.

»Da vidste jeg, at jeg havde ramt en person på et dybere plan,« fortæller Kristian Berg Madsen, der arbejder på Hotel Frederiksminde og elsker at skabe mad, der vækker følelser.

Passionen for mad blev bare større og større

Mad er omdrejningspunktet i Kristian Berg Madsens liv, men faktisk har den nyuddannede kok taget lidt af en omvej, før han begyndte på kokkeuddannelsen.

Han har altid været dygtig i skolen, og det lå i luften, at ville han blive til noget, skulle han gå akademikervejen. Så efter gymnasiet startede han på universitetet, men tre måneder før han kunne kalde sig bachelor i erhvervsøkonomi, droppede han ud og begyndte på kokkeuddannelsen i stedet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kristian Berg Madsen. (Foto: Oluf Brønnums Fond).

»Det føltes som det helt forkerte valg. Allerede mens jeg læste, arbejdede jeg for et forsikringsselskab, men jeg fandt ingen glæde ved det. Det var blot et arbejde. Til gengæld blev min passion for mad bare større og større,« fortæller Kristian Berg Madsen.

Man kan nå til tops med en erhvervsuddannelse

At måltidet kan noget særligt, har han vidst siden barnsben, hvor alle samledes i køkkenet og fulgte med, når farfar allerede ved middagstid begyndte på aftensmaden til den store familie.

Bedsteforældrene boede i Frankrig, og Kristian Berg Madsen var flere gange med på Michelin-restauranter og oplevede hver gang, at det var noget, der blev talt om med forventning og glæde i flere dage både før og efter.

Da Kristian Berg Madsens besluttede at skifte spor, stilede han bevidst højt.

»Det var helt bevidst, at jeg gik “all in”. Jeg havde et klart mål om at bevise, at universitetet ikke er alt, og at man sagtens kan blive til noget og nå til tops med en erhvervsuddannelse, hvis man er ambitiøs og brænder for det, man laver,« fortæller han.

Allerede da Kristian Berg Madsens blev optaget som elev på Carl Peter Brasserie gjorde han sig bemærket som en energisk og kreativ elev. Derfor er det ikke uden grund, at han er ét af de i alt seks talenter fra erhvervsskolerne i København, Slagelse og Hillerød, der er nominerede til Oluf Brønnums Fonds Talentpris 2021 ØST.

»Vi er i Danmark et gastronomisk magtcenter«

Oluf Brønnums Fond ønsker ifølge Anders Brønnum-Schou, der er bestyrelsesmedlem i Oluf Brønnums Fond og administrerende direktør/CEO hos Oluf Brønnum & Co. A/S med denne talentpris at sætte fokus på de håndværksmæssige uddannelser – og i særdeleshed kokkefaget.

»Fonden håber på at øge opmærksomheden omkring kokkefaget og få flere til at søge denne vej i forhold til uddannelse. Der er stor mangel på dygtige kokke, hvilket giver store udfordringer for vores kunder i forhold til at udvikle madoplevelsen, og i sidste ende kan det have betydning for oplevelsen for os som private personer, som besøger en restaurant, et hotel, en kantine og så videre,« siger Anders Brønnum-Schou og fortsætter:

»Vi er i Danmark et gastronomisk magtcenter men for at fastholde dette, kræver det, vi bliver ved med at udvikle dygtige fagfolk, hvilket vi gerne vil give vores beskedne bidrag til.«

Talentprisen udgør et rejselegat til en værdi af 50.000 kroner, der uddeles skattefrit til modtageren. De nominerede talenter, der ikke modtager årets talentpris vil i stedet modtage et gavekort udstedt af Oluf Brønnum A/S.

Anders Brønnum-Schou håber desuden at talentprisen kan bidrage til et lille konkurrenceelement mellem de mest flittige og ambitiøse elever, som kan øge niveauet yderligere. Samt medvirke til at skabe et netværk på tværs af skoler blandt de nominerede elever, som de vil kunne bruge gennem hele deres karriere, som forhåbentlig bliver inden for branchen.

»Og sidst men ikke mindst så er det også dejligt at kunne give et ikke ubetydeligt beløb på 50.000 til en knald dygtig ung engageret nyuddannet kok, som kan bruge pengene til at udvikle sig yderligere inden for faget,« lyder det fra Anders Brønnum-Schou.

Prisen overrækkes ved Den danske Spiseguides gallaevent på Bistro Boheme 31. oktober.

Oluf Brønnums Fond er stiftet af Kai Brønnum og Oluf Brønnum Schou i 1978. Fonden er ligeledes ejer af Oluf Brønnum & Co A/S, der har været toneangivende leverandør af køkkenudstyr og storkøkkener siden 1874.

Øverst: Kristian Berg Madsen. (Foto: Oluf Brønnums Fond). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.