FOB i Slotsvænget har fået hjertestarter

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Slagelse.News – Slagelse By har fået endnu en hjertestarter. Denne gang på Slotsvænget 15. Hjertestarteren er doneret af TrygFonden, og samtidig er seks personer uddannet i livreddende førstehjælp og brug af hjertestarter.

Når et hjertestop indtræffer, betyder hurtig hjælp forskellen på liv og død. Derfor har Fællesorganisationens Boligforening (FOB) i Slagelse fået hængt en hjertestarter op i deres område.

Hjertestarteren, der er doneret af TrygFonden, er placeret på den røde murstensvæg på Slotsvænget 15 i Slagelse Midtby. Den er tilgængelig hele døgnet og kan ses på hjertestarter.dk. Det skriver TrygFonden i en pressemeddelelse.

En hurtig indsats er altafgørende ved hjertestop

Nye tal viser, at 5.400 personer falder om med hjertestop uden for hospital i Danmark hvert år. Det svarer til 15 personer om dagen. I 2018 trådte vidner til med livreddende førstehjælp i 77 procent af tilfældene, og det lykkedes at genoplive hele 813 mennesker.

En hurtig indsats er altafgørende, når der sker et hjertestop, og for hvert sekund der går, falder chancen for at overleve. Hvis en person med hjertestop først får hjælp, når ambulancen ankommer, er der 11 procent chance for at overleve.

TrygFonden har siden 2006 hvert år doneret cirka 100 hjertestartere til offentlige steder, hvor der færdes mange mennesker. Hvis adgangen til hjertestartere bliver bedre, og flere danskere lærer hjertelungeredning, vil flere liv kunne reddes.

Yder en lægmand livreddende førstehjælp, inden ambulancen ankommer, stiger overlevelseschancen til 16 procent. Hvis der også stødes med en hjertestarter inden ambulancens ankomst, kan op mod 50 procent overleve. (Nogle studier peger på over 70 procent).

Derfor har FOB ved Slotsvænget, hvor der er cirka 1.000 lejemål, søgt om og netop modtaget en hjertestarter fra TrygFonden. Samtidig er seks personer blevet uddannet i livreddende førstehjælp og brug af hjertestarter.

Artiklen fortsætter under billedet.

»Vi er meget glade for, at FOB har taget initiativ til at få en hjertestarter hængt op og lære livreddende førstehjælp. Vi ved, at den mest effektive behandling mod hjertestop er et elektrisk stød til hjertet, og jo flere hjertestartere, der er tilgængelige hele døgnet rundt om i landet, jo større er chancen for, at der er en i nærheden, hvis uheldet er ude, og en person pludselig falder om med hjertestop. Derfor er det vigtigt at udbrede kendskabet til, hvor hjertestarterne hænger, og hvordan man bruger dem,« siger Grethe Thomas, projektchef for TrygFonden Akutindsatser, og fortsætter:

»De seneste tal fra Dansk Hjertestopregister viser, at 9,3 procent af dem, der i 2018 faldt om med hjertestop uden for hospital, fik stød med en hjertestarter inden ambulancens ankomst. Det er meget positivt, men vi vil gerne have hjertestarterne i brug i endnu flere tilfælde. Man skal ikke være nervøs for at tage en hjertestarter i brug, for man kan aldrig komme til at skade personen, der er faldet om.«

Hjertestarteren guider brugeren gennem alle trin

TrygFonden har siden 2002 arbejdet målrettet for, at flere danskere træder til ved hjertestop uden for hospital.

Det er blandt andet sket ved at støtte en lang række førstehjælpskurser og ved at støtte forskning på akutområdet, men også ved hele tiden at gentage budskabet om, at “alle kan træde til, ingen kan gøre noget forkert. Ved et hjertestop er personen død, og det eneste forkerte er ikke at gøre noget”.

Artiklen fortsætter under vejledningen.

Det vigtigste parameter i forhold til at sikre en persons overlevelse ved akut hjertestop er, at personen får hurtig hjælp – og her kan alle træde til og gøre en forskel.

Når en hjertestarter tændes, guider en stemme brugeren gennem alle trin, og der afgives kun stød, hvis hjertet ikke slår korrekt. Man behøver dermed ikke forhåndskendskab til hjertestarteren.

Hjertestarteren kan ikke betjenes forkert, og man må derfor aldrig tøve med at tage den i brug – heller ikke selvom det er en uvant situation, man pludselig befinder sig i.

Flere hjertestartere kan redde endnu flere liv

Hvis flere hjertestartere tages i brug, når der sker et hjertestop uden for hospital, vil flere liv kunne reddes. Derfor stiller TrygFonden hvert år cirka 100 hjertestartere til rådighed via en fadderordning.

Hver hjertestarter stilles til rådighed i tre år, og med donationen følger et kursus i hjertelungeredning og brug af hjertestarter. Med hjertestarteren følger desuden et varmeskab, så hjertestarteren kan hænge udenfor – døgnet rundt, året rundt. Efter tre år overdrages installation og ansvar til fadder.

Se, hvor den nærmeste hjertestarter er placeret på www.hjertestarter.dk eller via appen “TrygFonden Hjertestart”, som kan downloades gratis til iPhone, Windows og Android. Her kan man også lære mere om hjertelungeredning og brugen af hjertestarter, og så kan man få relevant information om køb, ophængning og registrering på hjertestarter.dk.

Øverst: Nu kan FOB i boligområdet ved Slotsvænget i Slagelse være med til at redde liv. Hjertestarteren, der er doneret af TrygFonden, er placeret på den røde murstensvæg på Slotsvænget 15. (Foto: TrygFonden). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.