Danmarks fem ringborge vil på finansloven

(Artiklen er udgivet for omkring 12 måneder siden). 

Artiklen er opdateret for 12 måneder siden.

Slagelse.News – »Vi håber, at man vil være med til at prioritere midler til formidlingen af en væsentlig del af vores allesammens Danmarkshistorie,« lyder det fra borgmester Knud Vincents.

Danmarks fem ringborge er noget af den mest værdifulde kulturarv. Med ringborgene samlede Harald Blåtand landet som et samlet rige – og den historie er værd at formidle.

De fem kommuner, hvor ringborgene er placeret, er i gang med at søge om at komme på UNESCOS verdensarvsliste – og går nu sammen om en ansøgning, der skal skaffe penge på Finansloven til formidling af den fantastiske historie. Det skriver Slagelse Kommune i en pressemeddelelse.

De fem kommuner mangler 62,5 millioner kroner

Harald Blåtand var en ambitiøs herre, der samlede Danmark, blandt andet gennem fem ringborge på tværs af landet. Den historie er værd at formidle – og nu går Køge, Slagelse, Odense, Vesthimmerland, og Mariagerfjord kommuner sammen i et forsøg på at skaffe midler på Finansloven til netop den formidling. Det sker sideløbende med et arbejde, der har til formål at få ringborgene på UNESCOS Verdensarvsliste.

»Ringborgene er en hjørnesten i den tidlige danmarkshistorie, som ikke kun har værdi lokalt, men også nationalt. Trelleborg og de øvrige ringborge blev anlagt af Harald Blåtand, da han samlede det danske rige. Derfor synes vi også, at det er naturligt, at hele Danmark går sammen om at formidle en så vigtig del af vores kulturarv. Vi håber derfor, at man vil være med til at prioritere midler til formidlingen af en væsentlig del af vores allesammens Danmarkshistorie,« siger borgmester Knud Vincents (V).

I alt mangler de fem kommuner 62,5 millioner kroner, som skal finansiere fem formidlingsprojekter, et ved hver ringborg. Kommunerne bidrager selv med egne midler samt finansiering via fonde med videre på i alt godt 111 millioner kroner. Borgmestrene fra de fem kommuner mødtes i forbindelse med KL’s topmøde i Aalborg for at koordinere ansøgningen til Finansloven.

I januar 2021 søgte de fem kommuner om optagelse på listen over UNESCO verdensarv. Formidlingsprojekterne vil støtte op om ansøgningen, ligesom de blandt andet vil bidrage til forskningsbaseret formidling i autentiske rammer og udvikling af erhverv, turisme og dannelse.

Læs også: Danske ringborges skæbne afgøres i september.
Læs også: Nyt multihus indvies på Vikingeborgen Trelleborg.

Øverst: Ringborgen Trelleborg ved Slagelse set fra luften. (Foto: Trelleborg). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.