Unge Forskere afvikles trods corona-krise

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Læsetid: 6 min.

Slagelse.News – I dag skydes Unge Forskere i gang som en digital turnering. Dermed går 50 talentfulde elever fra Region Sjælland, herunder Antvorskov Skole og Flakkebjerg Efterskole, ikke glip af muligheden for en bedømmelse i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence.

50 talentfulde elever fra Region Sjælland går alligevel ikke glip af muligheden for en bedømmelse i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere.

Finalen bliver i år gennemført som en digital turnering. Arrangøren Astra vil ikke lade de unge forskertalenters projektarbejde gå til spilde uden at blive bedømt og få en fair chance. Det skriver Unge Forskere i en pressemeddelelse.

45 juniordeltagere fra grundskolerne på Sjælland

50 håbefulde unge finalister fra Region Sjælland får trods corona-situationen alligevel chancen for at konkurrere om at blive Årets Unge Forsker 2020.

Danmarks nationale naturfagscenter Astra, som står bag Unge Forskere, har besluttet at gennemføre konkurrencen uden fysisk kontakt, men på en virtuel platform.

Det sker af hensyn til de unge forskere, så deres kæmpestore arbejde med at færdiggøre projekterne ikke er spildt, men opnår at få feedback fra en professionel jury og får en chance for at vinde.

Blandt de sjællandske finalister er der 45 juniordeltagere fra grundskoler og 5 seniordeltagere fra ungdomsuddannelserne. Deltagerne er i alderen 10-19 år.

»Trods corona-smitten er det stadig uendelig vigtigt at støtte og fastholde motivationen hos de dygtigste elever,« siger projektleder i Unge Forskere i Astra, Louise Lund Bækgaard, og fortsætter:

»Det er Unge Forskeres vigtigste opgave at få originale og nytænkende projekter frem i lyset og skabe interesse blandt børn og unge for naturvidenskab, teknologi og sundhed, så de kan være med til at løse de udfordringer vi står over for nu og i fremtiden.«

Lokale skoler fra Slagelse Kommune er repræsenteret

Nogle af finalisterne er fra Slagelse Kommune. Der er for eksempel adskillige juniordeltagere fra blandt andet Antvorskov Skole og Flakkebjerg Efterskole.

Sebastian, Villads og Mikkel fra Antvorskov Skole. (Foto: Unge Forskere).

Sebastian, Villads og Mikkel fra Antvorskov Skole vil for eksempel løse problemet med, at der i Danmark smides 9 millioner cigaretskodder om dagen. De vil løse det med det med Biocigs, som er cigaretfiltre, der hurtigere opløses i naturen, og som ikke spreder mikoplast i havet og i naturen.

Clara, Malou og Emil fra Flakkebjerg Efterskole. (Foto: Unge Forskere).

Og Clara, Malou og Emil fra Flakkebjerg Efterskole undersøger, om man kan bruge lydeffekten til at oplagre overskudsenergien fra vindmøller. Gruppen har arbejdet med under- og overskudsenergi, herunder hvordan man lagre energien, så den ikke går tabt.

Du finder alle finalisterne på: ungeforskere.dk/finalister.

Læs også: Fire elever fra Flakkebjerg vandt priser i 2018.

Den fysiske finale aflyst på grund af corona-krisen

Normalt afvikles den prestigefyldte finale i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence ved en stor event i København.

Både eventen og fem forudgående semifinaler, herunder den sjællandske semifinale på Mærsk McKinney Møller Videncenter i Sorø, er i år aflyst på grund af risikoen for coronasmitte.

Til gengæld sidder en professionel fagjury på ikke mindre end 89 forskere, projektledere og undervisere klar ved skærmen til at bedømme projekterne nationalt.

På landsplan har i alt 258 elever nået finalen med 134 projekter nået finalen – 91 junior og 43 senior. Projekterne er udvalgt af en forjury blandt i alt 1.483 indsendte projekter.

Blandt projekttitlerne er for eksempel robotfisken renser havet, intelligent plaster, antidug-æblespray og elektromagnetisk transport.

»Igen i år er vi imponerede over spændvidden i de unge talenters projekter. De er fyldt med gode idéer og engagerer sig i virkelighedsnære problemstillinger. De fortjener både at blive fundet, anerkendt og udfordret,« siger Louise Lund Bækgaard.

Ved den virtuelle turnering vil alle deltagerne præsentere deres projekter mundtligt foran juryen på en virtuel platform, uden således at være i fysisk kontakt. Alle vil sidde foran en skærm derhjemme.

Tre dages præsentationer fra den 19. til den 21. april

De virtuelle præsentationer strækker sig over tre dage fra den 19. april til den 21. april 2020.

Turneringen er opdelt i runder, hvor finalistrækken skrumper for hver runde. Finalisterne bliver bedømt på innovation og kreativitet, den videnskabelige arbejdsproces og formidling og perspektivering af projektet.

Til sidst er der fundet henholdsvis en junior og en seniorvinder i kategorierne Life Science, Physical Science og Technology.

På fredag den 24. april kåres den samlede vinder i junior- og seniorrækken. De kan herefter smykke sig med titlen Årets Unge Forsker. Præmieoverrækkelsen streames live kl. 14.30 -16.00 på: Unge Forskere på Facebook.

Øverst: Arkivfoto. (Foto: Jakob Vind / Unge Forskere). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.