Artiklen er opdateret for 6 år siden.
H.K.H. Prins Joachim: »Jeg er imponeret over jeres projekter.« Det siger Prinsen ved prisoverrækkelsen, hvor fire elever fra Flakkebjerg Efterskole vinder priser i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence.
Emil Lave Konge, Felix Kristensen og Villads Tobias Schou vandt førstepræmien og 15.000 kroner for deres finaleprojekt i Danmarks største landsdækkende naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere, der blev afviklet under Science i Forum.
I deres projekt “Mindre stangtøj – mere tangtøj” havde de tre drenge arbejdet ud fra en vision om, at vi skal producere mere af vores beklædning på en bæredygtig måde i fremtiden, og de havde valgt at arbejde med tang.
»Vi har endnu ikke fundet en løsning, der gør det blødt nok til at bruge til tøj, men vi arbejder på det. Vi har eksperimenteret med at hækle med det fugtige materiale, men det er ikke holdbart, og vi har forsøgt at væve med fibrene, men det er for stift. En kok fortalte os, at man i gastronomien bruger syre til at blødgøre stivelse, så det har vi også arbejdet med,« fortæller Felix og uddyber:
»Det virker ikke på alginat, for alginat er modstandsdygtigt overfor syre. Det betyder til gengæld, at det formentlig kan bruges til at lave miljøvenlige sodavandsflasker af, for det kan tåle syren. Og vi har også eksperimenteret med tynde plastlignende materialer til plastposer, fx i stedet for dem, man putter grøntsager i supermarkedet.«
Innovativ ide til afhjælpning af produktionsmetoder
I begrundelsen for deres førsteplads hedder det blandt andet:
»I kommer med meget velreflekterede overvejelser og har formået på forbilledlig vis at arbejde naturvidenskabelig med jeres problemstilling. I er kommet på en innovativ ide til afhjælpning af de eksisterende produktionsmetoder og materialer i tøjproduktionen. Der er et meget grundigt undersøgelsesdesign i jeres projekt. Jeres præsentation var præget af stor faglig indsigt og præcision samt gode samarbejdsrelationer.«
Også det andet vinderprojekt fra Flakkebjerg Efterskole handler om beklædning. Alexander Jensen fik en fjerdepræmien og 5.000 kroner for sin SupportSuit. Det er en jakke med tilhørende hjelm til personer, der arbejder i kolde eller andre udfordrende miljøer.
Her hedder det i begrundelsen for prisen, at Alexander har arbejdet meget målrettet for at finde løsninger på helt konkrete problemer, man kan opleve, når man skal løse arbejdsopgaver i udfordrende miljøer. Han er gået meget systematisk til værks og har vist, at han mestrer flere forskellige teknologier og kan kombinere disse til en optimal løsning for hvert delelement. Han har endda produceret funktionsduelige prototyper.
Kongelig prisoverrækkelse til eleverne
Præmierne blev overrakt af undervisningsminister Merete Riisager (LA) og protektor for Unge Forskere H.K.H. Prins Joachim i Bremen Teater i København.
I sin tale sagde Prinsen blandt andet:
»Jeg må sige, at jeg er imponeret over jeres projekter, der hver og et er startet med en undren. Den iderigdom og interesse for naturvidenskab, som I viser, gør mig sikker på, at vi i Danmark kan være med til at gå forrest, når fremtidens globale udfordringer skal løses. Det er nemlig jer – de nysgerrige front runners – der skal være med til at vise vejen.«
[d12-plain]I alt havde 186 forskertalenter fra grundskoler og almene og tekniske gymnasier i hele Danmark kvalificeret sig til den nationale finale i Unge Forskere efter fem semifinaler i landets regioner. Konkurrencen er todelt – i finalen er der 50 grundskoleprojekter og 50 gymnasieprojekter. Der blev uddelt priser til vindere i tre forskellige spor: Life science, physical science og technology.[/d12-plain]
Læs også: Flakkebjerg-elever med i finalen i Unge Forsker 2018
Foto: Flakkebjerg Efterskole
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.