Ulovligt, da tre udvalgsformænd mistede deres poster

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Artiklen er opdateret for 6 år siden.

OVERBLIK – Det var ulovligt, da tre udvalgsformænd i Randers Kommune blev afsat i 2015. Det konkluderer Retten i Randers. Sagen minder om balladen i Slagelse Kommune, hvor byrådet har vedtaget en revideret styrelsesvedtægt for 2018 og afsat en række udvalgsformænd.

Det var ulovligt, da tre udvalgsformænd i Randers Kommune mistede deres postet som udvalgsformænd i 2015 i forbindelse med en omkonstituering. Det konkluderede Retten i Randers, efter der er faldet dom i dag. Det skriver Din Avis Randers.

»Langt om længe får vi ret. Det har jo været en lang proces – først var vi forbi forvaltningen, dernæst Byrådet – ingen af stederne ville de indrømme, at det var ulovligt. Så gik vi til Statsforvaltningen og Indenrigsministeriet for til sidst at ende i retten. Så jeg er meget glad for at de kan se, at det var ulovligt, det der foregik,« siger Kasper Fuhr Christensen fra Velfærdslisten i Randers til Din Avis Randers.

Læs mere om Randers-sagen i Randers Amtsavis.

Sagen minder om balladen om den reviderede styrelsesvedtægt for 2018 i Slagelse Kommune, hvor der forsat er uenighed om lovligheden. Den reviderede styrelsesvedtægt blev vedtaget i forlængelse af, at borgmester John Dyrby Paulsen (S) havde opsagt samarbejdsaftalen med V, DF og RV.

2. viceborgmester Ann Sibbern (DF) har flere gange henvist til en artikel i Sjællandske den 13. marts 2018, hvor kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole havde udtalt sig om styrelsesvedtægten.

Læs også: Ny styrelsesvedtægt: Mere til LA, mindre til oppositionen

Roger Buch havde blandt andet slået fast, at man ikke må ændre i styrelsesvedtægten, hvis baggrunden for ændringen er personlige, politiske stridigheder og manglende samarbejdsevner. Roger Buch fastholder sin tolkning efter dommen i Randers:

»Hvis jeg var borgmester, ville jeg genoverveje om beslutningen var lovligt,« siger Roger Buch til TV Øst.

»Man bør genoverveje, om den beslutning, man har truffet, er lovlig. For de begrundelser, der har været i Slagelse, er en fuldstændig parallel til det, der er foregået i Randers,« fortsætter Roger Buch.

Borgmester John Dyrby Paulsen (S) mener ikke, at sagerne i Slagelse og Randers kan sammenlignes:

»Det er jeg ikke enig i. Der har været en konkret sag i Randers, hvor dem, der blev taget fra deres poster, var imod, og det har vi ikke haft i Slagelse. Vi var enige i, at det var en ændring i styrelsesvedtægten, og der var opbakning til at ændre i styrelsesvedtægten,« siger John Dyrby Paulsen til TV Øst.

De tre oppositionspartier, V, DF og RV, har tidligere udtalt til blandt andet TV Øst, at de vil klage til Ankestyrelsen over ændringen af udvalgsstrukturen i byrådet.

Læs også: Det startede med et kupforsøg og fortsatte med en grund


Genrefoto: Freeimages

Opdateret 2018-04-05

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.